Dotaz:
Je možné označit potravinu výrazem „bez umělých aromat“?
Výklad právních předpisů:
Podmínky použití aromat a složek potravin s aromatickými vlastnostmi v potravinách upravuje nařízení (ES) č. 1334/2008 ze dne 16. prosince 2008 o aromatech a některých složkách potravin s aromatickými vlastnostmi pro použití v potravinách nebo na jejich povrchu a o změně nařízení Rady (EHS) č. 1601/91, nařízení (ES) č. 2232/96 a č. 110/2008 a směrnice 2000/13/ES:
- Nařízení (ES) č. 1334/2008 nedefinuje umělou aromatickou látku, ani přírodně identickou aromatickou látku.
- V čl. 3 odst. 2 písm. c) je uvedena definice „přírodní aromatické látky“, za kterou se považuje aromatická látka získaná vhodnými fyzikálními, enzymatickými nebo mikrobiologickými procesy z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu, buď jako taková, nebo po zpracování za účelem lidské spotřeby jedním nebo více tradičními způsoby přípravy potravin uvedenými v příloze II. Přírodní aromatické látky odpovídají látkám, které se přirozeně vyskytují a lze je nalézt v přírodě.
- Nařízení také stanovuje v čl. 16 podrobná pravidla pro použití výrazu „přírodní“, pokud je aroma uváděno na trh jako takové (ne jako složka potraviny, ve které bylo použito).
- K tomu je taktéž v bodě 25 preambule nařízení (ES) č. 1334/2008 uvedeno, že aromatické látky nebo aromatické přípravky by měly být označeny jako „přírodní“, pouze pokud splňují určitá kritéria zajišťující, že spotřebitelé nejsou uváděni v omyl.
Přívlastek „umělý“ ve vztahu k aromatu lze vyložit jako synteticky vyrobený. Za výraz opačného významu lze pak zcela jistě označit výraz „přírodní“. Je potom logicky možno dojít k závěru, že potravina označená sdělením „bez umělých aromat“ by neměla obsahovat aromata žádná anebo pouze „přírodní“ ve smyslu shora uvedené definice nařízení.
Pro úplnost dodáváme, že pokud by vyvstaly pochybnosti o charakteru určité látky nebo směsi látek, je možné, aby Komise v souladu s čl. 13 nařízení (ES) č. 1334/2008, „pokud je to nutné“ o tom, ke které kategorii daná látka nebo směs látek náleží, rozhodla v rámci tzv. komitologie.
Odpověď:
- Pokud bylo při výrobě potraviny použito aroma obsahující výhradně přírodní aromatické látky (tj. dle čl. 3 odst. 2 písm. c) nařízení (ES) č. 1334/2008 látky získané vhodnými fyzikálními, enzymatickými nebo mikrobiologickými procesy z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu), není označené „bez umělých aromat“ považováno za klamavé.
- Pokud však bylo při výrobě použito aroma vyrobené chemickými postupy tak, aby obsahovalo aromatickou látku chemicky identickou s přírodní aromatickou látkou, může označení „bez umělých aromat“ uvést spotřebitele v omyl, pokud se jedná o vlastnosti a složení potraviny, neboť navozuje dojem, že potravina obsahuje pouze přírodní aromatické látky, čímž dochází k porušení čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Aktualizováno: 12. 6. 2024