Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Výzkum sledoval nejen informovanost spotřebitelů, ale také jejich názor na bezpečnost potravin, jejich nákupní chování a způsob, jakým s potravinami nakládají. 69% dotázaných uvedlo,že české potraviny jsou bezpečné a kvalitní, zatímco o zahraničních potravinách si to myslí jen 54% spotřebitelů. Nejbezpečnější pro nákup potravin jsou podle výsledků výzkumu malá pekařství, řeznictví a prodejny s pultovým prodejem, nejhůř dopadly bufety s rychlým občerstvením, tržnice a hypermarkety.
Dostatek informací o bezpečnosti potravin má podle vlastního názoru 42% spotřebitelů, zatímco celá třetina se domnívá, že jich má málo. Na druhou stranu však výzkum ukázal, že spotřebitelé sami neprojevují velký zájem o takové informace. Pouze desetina respondentů se například snažila získat informace o podmínkách prodeje potravin. Navíc 32% spotřebitelů přiznalo, že jim žádné informace o bezpečnosti potravin nechybějí.
Inspekci velmi zajímalo, zda se spotřebitelé sami umějí při nákupu potravin bránit. Na otázku, zda vědí, kam se obrátit, pokud narazí na problém týkající se bezpečnosti potravin, odpovědělo 60% respondentů, že neví. Téměř polovina dotázaných se přitom domnívá, že ochrana českých spotřebitelů před nezávadnými a nekvalitními potravinami je v Česku dobrá. Jen 2% ji považují za velmi špatnou.
Na otázky, týkající se bezpečného nakládání s potravinami po nákupu, odpověděla většina dotázaných správně. Je zřejmé, že přesto, že ne všichni aktivně vyhledávají informace, mají většinou dobré obecné znalosti. Přesto více než polovina dotázaných ne vždy doma striktně dodržuje dobu spotřeby a prošlé potraviny zřejmě ponechává v chladničce. Překvapivé bylo také přiznání 18% dotázaných, že někdy neomývá čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací. Téměř desetina spotřebitelů uvedla, že nakoupené potraviny nechává delší dobu po nákupu v autě a podobný počet respondentů přiznal, že zmrazuje jednou rozmražené potraviny. Velmi zarážející bylo i to, že 43% spotřebitelů bez obav odkrajuje plesnivé a nahnilé části zeleniny nebo ovoce a zbytek konzumuje, přestože je to pro zdraví nebezpečné.
Výzkum potvrdil známou skutečnost, že 70% spotřebitelů dnes upřednostňuje nákupy potravin v hyper a supermarketech nebo diskontních prodejnách a pouze čtvrtina chodí nakupovat do menších prodejen. Jako hlavní důvody pro nákupy v obchodních řetězcích respondenti uvedli širokou nabídku zboží, prodlouženou nákupní dobu a denně čerstvé pečivo a ovoce a zeleninu. U menších prodejen spotřebitelé oceňují především blízkost bydliště, osobní přístup personálu a nákup bez dlouhých front.
Potravinářská inspekce využije výsledky výzkumu při své další činnosti, především při poskytování informací veřejnosti.
Podrobnější výsledky výzkumu a vybrané grafy z tohoto výzkumu najdete dole.