Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Potravinářská inspekce kontroluje také tabákové výrobky

03. 02. 2006
 
cigarety.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje také cigarety, tabák a další tabákové výrobky. Koncem loňského roku inspektoři SZPI  kontrolovali jejich jakost, která je určena obsahem nikotinu, dehtu a oxidu uhelnatého. Zaměřili se také na kontrolu označení jak z hlediska správnosti a pravdivosti údajů na obalech, tak z hlediska povinnosti tabákové výrobky kolkovat.

U přímých dovozců, výrobců, ve velkoobchodech a ve stáncích s prodejem tabákových výrobků inspektoři odebrali celkem 28 vzorků cigaret a 11 vzorků cigaretového  a 9 vzorků dýmkového a lulkového tabáku. Ve dvou případech inspektoři odebírali vybrané druhy cigaret na tržnici v příhraniční oblasti, aby bylo možné srovnat jejich obsahové složení se stejnými značkami cigaret, které odebrali ve velkoskladu.

Ve čtyřech vzorcích cigaret laboratorní analýzy prokázaly nižší obsah nikotinu, než výrobce uváděl na obalu. Na etiketách čtyř vzorků cigaretového a 1 vzorku dýmkového tabáku byla uvedena vyšší hmotnost, než byla skutečná. Při srovnání parametrů cigaret stejných značek odebraných v tržnici a ve velkoskladu inspekce zjistila jen minimální rozdíly v obsahu nikotinu, dehtu a oxidu uhelnatého.

Odborníci pražské laboratoře Potravinářské inspekce vloni zavedli metody na zkoušení obsahových látek u cigaret, které jsou v souladu s ISO normami. Inspekci se podařilo získat a nainstalovat rotační nakuřovací přístroj, který dokáže měřit obsah sledovaných látek v cigaretách.

V letošním roce bude probíhat kontrola cigaret a dalších tabákových výrobků průběžně po celý rok.

Další podrobnosti najdete zde

Foto SZPI: K laboratornímu stanovení složek cigaretového kouře má SZPI speciální nakuřovací přístroj, který simuluje kouření kuřáka. Přístroj „vykouří“ 20 cigaret. Změřené hodnoty oxidu uhelnatého, dehtu a  nikotinu se propočítají na jednu cigaretu a porovnají se s hodnotami uvedenými na krabičce, případně v příslušné vyhlášce.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce