Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Potravinářská inspekce kontroluje geneticky modifikované potraviny

26. 01. 2006
 
hrasek.jpg Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v průběhu loňského roku kontrolovala, zda nejsou na českém trhu potraviny obsahující nepovolené genetické modifikace.

V průběhu celého roku odebírali inspektoři SZPI především u výrobců vzorky potravin nebo surovin obsahující sóju nebo kukuřici. Ve specializované laboratoři SZPI pak odborníci inspekce zkoumali, zda vzorky obsahují geneticky modifikované organismy (GMO). Pokud byla přítomnost GMO prokázána, pak provedli měření jejich množství. Podle evropských předpisů musí být každá potravina (nebo surovina určena k výrobě potravin), která obsahuje více než 0,9% GMO, označena slovy „Vyrobeno z geneticky modifikované  suroviny“ nebo „Obsahuje geneticky modifikované organismy“.

kukurice.jpg Inspektoři Potravinářské inspekce odebrali celkem 92 vzorků potravin a surovin, 47 z nich obsahovalo sóju, 45 kukuřici. Laboratorní analýzy prokázaly přítomnost GMO pouze u 7 vzorků: šest  z nich obsahovalo povolenou genetickou modifikaci RoundUp-Ready sóji, jeden rovněž povolenou modifikaci kukuřice MON810. Ani v jednom případě obsah  genetických modifikací nepřesahoval hranici 0,9%. Všechny vzorky tak byly hodnoceny jako vyhovující.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí analýzy GM potravin a surovin ve vlastní specializované laboratoři v Brně, která je vybavena špičkovými přístroji určenými jak ke kvalitativnímu, tak ke kvantitativnímu stanovování obsahu GMO. Od roku 2004 je laboratoř SZPI součástí „Evropské sítě laboratoří analyzujících geneticky modifikované organismy“ (European Network of GMO Laboratories – ENGL). V letošním roce bude laboratoř vybavena dalším zařízením, které umožní stanovovat obsah dalších genetických modifikací v potravinách.

Dosud Evropská komise schválila uvádět do oběhu 26 genetických modifikací, které se týkají sóji, kukuřice, řepky a bavlny. Řada z těchto modifikací se však na trhu EU zatím nevyskytuje.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce