Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Označování potravin datem minimální trvanlivosti

01. 08. 2016
 

Dotaz:

Na obale potraviny určeném pro spotřebitele (v tomto konkrétním případě se jedná o láhev rostlinného oleje) je uvedeno: „Minimální trvanlivost do data uvedeného na hrdle láhve“.

Na hrdle láhve jsou uvedena dvě různá data: „17. 03. 2007“ a „i KA 17/03/08“, přičemž na obale potraviny není uvedena vysvětlující informace, které datum představuje označení data minimální trvanlivosti.

Je správný způsob, jakým je uvedeno datum minimální trvanlivosti potraviny?

Odpověď:

Popsaný způsob, jakým je na obale rostlinného oleje vyznačeno datum minimální trvanlivosti, není pro spotřebitele srozumitelný, neboť obsahuje rozporné a dále nevysvětlené údaje. Výše popsané označení je proto nutné považovat za „zavádějící“ ve smyslu čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, ohledně data minimální trvanlivosti.

Podmínky pro uvedení data minimální trvanlivosti jsou uvedeny v čl. 24 a způsob vyjádření v příloze X nařízení (EU)
č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

 Aktualizováno: 10. 6. 2024