Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Jak lze označit potravinu, pokud je k ochucení potraviny použita složka v přírodní podobě, nebo je použito přírodní aroma, nebo je použito pouze aroma syntetické?
I. V potravině je daná složka použita v přírodní podobě (např. potravina obsahuje ovoce nebo ovocnou šťávu)
Grafické/slovní vyjádření složky:
Pokud potravina předmětnou složku obsahuje,
Zdůrazněná složka a QUID:
Zároveň je třeba pamatovat na čl. 22 odst. 1 písm. b) nařízení (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění (dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“), dle kterého se uvede množství složky nebo skupiny složek použité při výrobě nebo přípravě potraviny (QUID), pokud je složka nebo skupina složek v označení zdůrazněna slovy, vyobrazením nebo grafickým znázorněním.
Pokud je ve výrobku pouze malé množství zdůrazněné složky (a ve složení je uveden QUID), musí výrobce tento aspekt zvážit a zajistit, aby výrobek nebyl označen zavádějícím způsobem, přičemž je na jeho rozhodnutí, zda výrobek označí např. „s příchutí“ nebo názvem složky (např. ovoce).
II. V potravině je použito přírodní aroma (např. přírodní jahodové aroma):
Grafické vyobrazení: lze použít např. obrázek ovoce – realistický nebo graficky zpracovaný, který odpovídá ovoci, ze kterého pochází použité přírodní aroma.
Slovní vyjádření přítomnosti složky v podobě přírodního aroma:
Další aspekty spojené s přírodními aromaty:
III. V potravině není daná složka v přírodní podobě použita, je použito jen syntetické aroma
Pokud potravina neobsahuje žádnou složku pocházející z ovoce ani přírodní aroma, obsahuje pouze syntetické aroma, pak
Grafické vyobrazení:
Slovní vyjádření:
Další aspekty spojené se syntetickými aromaty:
Konkrétně: podmínky užití označení jako „vanilkový“ a „s příchutí vanilky“
Závěr koordinační schůzky se zástupci dozorových orgánů k legislativě potravin ze dne 2. 11. 2017:
„Při použití přírodního vanilkového aroma nebo vanilkového extraktu nebo nastrouhaného neextrahovaného vanilkového lusku obsahujícího dřeň nebo neextrahované vanilkové dřeně, nebo jejich kombinaci, je možné použít označení „vanilkový“. V případě přírodního vanilkového aroma nebo vanilkového extraktu musí tato skutečnost jednoznačně vyplývat z dodané specifikace, tj. uvedením informace ve specifikaci, že se jedná minimálně o přírodní vanilkové aroma, nebo o extrakt získaný z vanilkových lusků o čistotě minimálně 95/5.
Pozn:. Označení „vanilkový“ lze použít i v kombinaci:
Pokud bude použito při výrobě potraviny přírodní vanilkové aroma nebo vanilkový extrakt v kombinaci s jinými aromaty, označení výrazem „vanilkový“ se nepřipouští.
Jako příklad, kdy není možné označení „vanilkový“ použít, lze uvést samostatně nebo v kombinaci např.
Takovéto výrobky se označí slovy např. „s příchutí vanilky“, „s chutí vanilky“ apod.
IV. V potravině není použita daná složka vůbec
Grafické/slovní vyjádření: na obale potraviny nelze obrazově ani slovně zdůrazňovat složky, které se v potravině vůbec nevyskytují. Jakýkoli obrázek, grafické zobrazení nebo slovní vyjádření nepřítomné složky není možné. Obrazově či slovně zdůrazněná složka, např. ovoce, musí v potravině v nějaké formě opravdu být – ovoce, šťáva, extrakt, přírodní aroma z daného ovoce.
K této situaci se Soudní dvůr Evropské unie vyjádřil v rozsudku ve věci C-195/14, konkrétně zde posuzoval čaj „Felix malinovo-vanilkové dobrodružství“, na jehož obalu byly zobrazeny maliny a květy vanilky, přičemž ze složení vyplynulo, že použité přírodní látky určené k aromatizaci nebyly získány z vanilky a malin, nýbrž mají jen jejich příchuť. Evropský soudní dvůr dospěl k závěru, že „článek 2 odst. 1 písm. a) bod i) a čl. 3 odst. 1 bod 2. směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES ze dne 20. března 2000 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin, jejich obchodní úpravy a související reklamy, musí být vykládány v tom smyslu, že brání tomu, aby označení potraviny a použité způsoby tohoto označení mohly vyvolat na základě vzhledu, popisu nebo grafického znázornění určité složky dojem, že je tato složka v potravině přítomna, ačkoliv v ní ve skutečnosti přítomna není, což vyplývá pouze ze seznamu složek, který je uveden na obalu zmíněné potraviny.“ (srov. bod 44. rozsudku).
V opačném případě je takové označení zavádějící informací a je v rozporu s ustanovením čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011. Předmětné ustanovení má bránit tomu, aby označení potraviny a použité způsoby tohoto označení mohly vyvolat na základě vzhledu, popisu nebo grafického znázornění určité složky dojem, že je tato složka v potravině přítomna, ačkoliv v ní ve skutečnosti přítomna není.
Příklad – grafické vyobrazení citrónů na obale výrobku kyselina citrónová
Přírodní cestou lze kyselinu citronovou získat z plodů citronovníku, jejichž lisováním lze získat šťávu obsahující 6 - 8 % kyseliny citrónové. Vylisovaná šťáva se nechá vysrážet vápenným mlékem a vzniká vápenatá sůl kyseliny citronové, která se rozkládá kyselinou sírovou, výsledný roztok kyseliny citronové se následně pro zbavení nečistot filtruje.
V dnešní době se však využívá běžná průmyslová výroba, pomocí aerobní kultivace plísňové kultury Aspergillus niger. Provádí se buďto jako hladinová fermentace, kdy se kultivují plísně na povrchu sacharidického substrátu nebo submerzním postupem, kdy se kultivují plísně v míchaném vzdušněném reaktoru. Následně dochází k oddělení mycelia, přidáním hydroxidu vápenatého, vznikají vápenaté soli kyseliny citrónové. Samotná kyselina citrónová se získá pomocí kyseliny sírové.
V takovém případě při užití grafického vyobrazení citrónů na obalu výrobku může vzhled, popis a grafické vyobrazení obalu vyvolat dojem, že charakter výrobku je dán složkou, která je na obale výrobku nejvíce zdůrazněna.
Uvedený způsob označení je způsobilý u průměrného spotřebitele navodit dojem, že kupuje výrobek, k jehož výrobě byly použity právě citrony, nikoliv, že byl výrobek vyroben za pomoci kultury Aspergilus niger, jednalo by se tudíž o porušení čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011. Inspektor by měl při kontrole zohlednit způsob výroby.
V. Závěr
Vyhodnocení, že informace o výrobku může spotřebitele uvádět v omyl, nelze provést paušálně pro všechny možné výrobky a situace, neboť pro závěr o tom, zda je informace zavádějící, může být podstatný např. i kontext jejího užití či způsob jejího znázornění na obalu (závěry uvedené výše jsou však obecně aplikovatelné). Označení každého výrobku je nutno posoudit individuálně.
VI. Výjimky
Uvedený přístup se netýká lihovin.
Aktualizováno: 10. 6. 2024