Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Nepotravinářské dekorace v potravinách

05. 09. 2016
 

Předměty určené pro styk s potravinami

[tj. vyrobené za tím účelem ve smyslu čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, v platném znění] obecně mohou být použity k dozdobení cukrářského výrobku, nicméně musí splňovat další požadavky evropských a vnitrostátních právních předpisů.

  1. Právní úprava EU:

  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, v platném znění, (dále jen „nařízení č. 1935/2004“)
  • podle čl. 5 nařízení č. 1935/2004 mohou být Komisí přijata zvláštní opatření pro konkrétní skupiny materiálů, které mohou přijít do styku s potravinami a které jsou uvedeny v příloze I tohoto nařízení. V souladu s tímto ustanovením (či dříve jiným způsobem) byly přijaty následující prováděcí předpisy EU:
  • nařízení Komise (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, v platném znění
  • nařízení Komise (ES) č. 450/2009 o aktivních a inteligentních materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, v platném znění
  • nařízení (EU) č. 2022/1616 o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami, v platném znění
  • směrnice Komise 2007/42/ES o materiálech a předmětech vyrobených z celofánu určených pro styk s potravinami (transponováno vyhláškou č. 38/2001 Sb.)
  • směrnice Rady 84/500/EHS o sbližování právních předpisů členských států týkajících se keramických předmětů určených pro styk s potravinami (transponováno vyhláškou č. 38/2001 Sb.)
  • nařízení Komise (ES) č. 2023/2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami, v platném znění (dále jen „nařízení č. 2023/2006“)

Pokud tedy potravina má přijít do styku s předmětem z materiálu shora uvedeného, musí být tento materiál či předmět v souladu i s těmito právními předpisy. K materiálům a předmětům, na něž se tato pravidla vztahují, musí být přiloženo prohlášení o tom, že jsou s těmito pravidly v souladu (tzv. prohlášení o shodě podle čl. 16 nařízení č. 1935/2004).

  1. Vnitrostátní právní úprava

Podle čl. 6 nařízení 1935/2004 lze, pokud nebudou přijata zvláštní opatření podle čl. 5, aplikovat vnitrostátní pravidla, která jsou v souladu s pravidly Smlouvy. Jedná se především o:

  • zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů, který provádí nařízení č. 1935/2004, zejména ustanovení § 25 písm. a) a § 26 tohoto zákona
  • vyhlášku č. 38/2001 Sb., hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „vyhláška č. 38/2001 Sb.“), která provádí § 26 zákona č. 258/2000 Sb. Pravidla obsažená ve vyhlášce č. 38/2001 Sb., především jejích přílohách, se týkají předmětů z kaučuku, kovu, silikátů, papíru, lepenky a korku.

Pokud tedy má být v kontaktu s potravinou některý z těchto materiálů, je třeba postupovat mimo jiné i podle konkrétních ustanovení vyhlášky č. 38/2001 Sb. vztahujících se na daný materiál. Rovněž tato vyhláška přitom v některých případech stanoví povinnost vybavit materiál či předmět určený ke styku s potravinou prohlášením o shodě (např. předměty z plastu, a to podle § 11 odst. 2 vyhlášky č. 38/2001 Sb., či předměty z keramiky - podle § 19 odst. 2 této vyhlášky).

  1. Obecné zásady při používání nejedlých dekorací k dozdobení cukrářských výrobků

Podle čl. 3 odst. 1 nařízení 1935/2004 platí, že „materiály a předměty, včetně aktivních a inteligentních materiálů a předmětů, musí být vyrobeny v souladu se správnou výrobní praxí tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla:

a) ohrozit zdraví lidí,

b) způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin, nebo

c) způsobit zhoršení organoleptických vlastností potravin.

Z těchto obecných pravidel lze dovodit, že v praxi je v případěnejedlých dekorací, které jsou určeny pro styk s potravinami podle nařízení č. 1935/2004, třeba dbát především (nikoli pouze – nejedná se o vyčerpávající výčet) těchto zásad:

  • musí být zřejmé, která část výrobku je nejedlá
  • nesmí dojít k nechtěnému oddělení nejedlé části do potraviny, na druhou stranu musí být nejedlá část jako celek jednoduše oddělitelná a rozeznatelná od potraviny - tento požadavek nebudou naplňovat například různé nejedlé flitry zdobící dorty, které nebudou jako nejedlé označeny, případně pokud je navíc nelze jednoduše či zcela odstranit – ty mohou být považovány za kontaminant a takto kontaminovaná potravina za nevhodnou k lidské spotřebě ve smyslu čl. 14 odst. 2 písm. b) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění, (dále jen „nařízení č. 178/2002“).
  • velikost nejedlého předmětu/části musí být taková, aby byla vyloučena možnost jeho spolknutí
  • potraviny nesmí být negativně senzoricky ovlivněny přítomností nejedlé části
  • musí být dodržena bezpečnost výrobku z mikrobiologického hlediska – nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění
  • potraviny musí být chráněny proti jakékoli kontaminaci dekorativními předměty [zejména čl. 1 odst. 1 písm. b) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, v platném znění, ve spojení s čl. 14 odst. 5 nařízení č. 178/2002].

→ Pokud jsou předměty určené pro styk s potravinami v souladu se všemi shora uvedenými pravidly, ať už obecnými či zvláštními, mohou být v přímém kontaktu s potravinou a takto dozdobená potravina by měla být vhodná k lidské spotřebě.

Předměty, které nejsou určeny pro styk s potravinami

Předměty, které nejsou určeny pro styk s potravinami (nejsou vyrobené za tím účelem), nemohou být použity ve styku s potravinou, protože nesplňují obecné požadavky harmonizačního nařízení (ES) č. 1935/2004 uvedené v jeho čl. 3 odst. 1 [mimo jiné i to, že nebyly vyrobeny v souladu se správnou výrobní praxí podle nařízení Komise (ES) č. 2023/2006].

Dále lze tento závěr dovodit z bodu 3. odůvodnění nařízení č. 1935/2004, podle kterého toto nařízení vychází ze zásady, že jakýkoli materiál nebo předmět, který je určen pro přímý nebo nepřímý styk s potravinami, musí být dostatečně stabilní, aby nemohl ohrozit lidské zdraví nebo způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin nebo zhoršení jejich organoleptických vlastností (podobně v čl. 3 citovaného nařízení). Dále je v tomto ohledu zásadní čl. 1 odst. 1 a 2 tohoto nařízení; z jeho prvního odstavce vyplývá, že účelem nařízení je mimo jiné stanovit základ pro zabezpečení vysokého stupně ochrany lidského zdraví a zájmu spotřebitelů a z odstavce 2 pak, že se toto nařízení vztahuje na předměty a materiály, které jsou určené pro styk s potravinami, nebo u nichž se dá důvodně očekávat, že přijdou do styku s potravinami.

Z těchto základních zásad předmětné úpravy a z detailního charakteru celé úpravy lze dovodit, že nemůže být v souladu s cíli tohoto nařízení umožnit, aby byly ve styku s potravinami předměty, které k tomu nejsou určeny či u nichž takové použití nelze důvodně očekávat (a nebyl tomu tedy přizpůsoben ani způsob jejich výroby).

Jedlé dekorace – na okraj

Přestože se jedná o závazné stanovisko týkající se nejedlých dekorací, lze na okraj zdůraznit, že jedlé dekorace musí kromě jiných norem potravinového práva splňovat požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění. Vzhledem k tomu, že se mezi dekoracemi objevují i květiny, je třeba zdůraznit, že květiny, které jsou určeny k lidské spotřebě (bylina, zelenina) a byly za tímto účelem pěstovány, mohou přijít do styku s potravinou. U ostatních je třeba řídit se shora popsanými zásadami.

Aktualizováno: 10. 1. 2025