Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Olejnatá semena jsou sice bezpečná, ne vždy jsou však dostatečně kvalitní

17. 09. 2002
 

Česká zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala jakost olejnin, mezi něž patří semena máku, slunečnice, tykve, sezamu, lnu a hořčice. Protože se olejnatá semena používají při výrobě jiných potravin, inspektoři ČZPI kontrolovali hlavně jejich zpracovatele, především pekárny a balírny, ale také velkoobchody a některé maloobchody. Při kontrole odebrali celkem 67 vzorků olejnin.

Olejnatá semena určená pro výrobu potravin nebo pro přímou konzumaci spotřebitelů, musí splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti a musí mít i odpovídající jakost. Z hlediska zdravotní nezávadnosti se hodnotil výskyt cizorodých látek a mikrobiologické požadavky. Současně se sledovala i přítomnost konzervačních látek (kyselina sorbová, benzoová, SO2), protože olejnatá semena není povoleno chemicky konzervovat. Výsledky analýz potvrdily zdravotní nezávadnost všech hodnocených vzorků, pouze ve dvou případech bylo zjištěno mírné překročení stanovených limitů pro kadmium a zinek.

Kromě požadavků týkajících se zdravotní nezávadnosti byla hodnocena i jakostní kritéria. Z 41 analyzovaných vzorků nevyhověla požadavkům na jakost přibližně jedna třetina. Nejčastějším prohřeškem bylo velké množství příměsí a nečistot, kterými mohou být nevyzrálá, naklíčená nebo poškozená semena, semena bez jader, semena jiných rostlin, prach nebo písek. Olejnatá semena nesmějí vykazovat také žádné cizí pachy, nesmějí mít cizí příchutě a nesmějí obsahovat mrtvé či dokonce živé škůdce v jakémkoliv stadiu vývoje. Rovněž zapařená, naplesnivělá či shnilá semena se mohou vyskytovat pouze v omezeném množství. Smyslovým požadavkům nevyhovělo 16 % analyzovaných vzorků.

Inspektoři ČZPI uložili během kontroly 5 zákazů uvádění nevyhovujících šarží do oběhu.

Inspekce věnuje sledování jakosti olejnin značnou pozornost, neboť použití nejakostních olejnatých semen jako suroviny při výrobě jiných potravin může negativně ovlivnit kvalitu a chuť finálního výrobku.


Zpracoval: Mgr. Pavla Burešová - Oddělení komunikace (ÚI SZPI)