Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Prevence onemocnění z potravin: Kampylobakterióza

12. 08. 2015
 

MÝT, ČI NEMÝT?

Rod Campylobacter patří mezi nejvýznamnější původce onemocnění z potravin. Příčinou onemocnění jsou většinou drůbeží produkty, nepasterované mléko a křížová kontaminace při zpracování potravin.
Kampylobakter se snadno rozšíří a stačí několik málo bakterií, které mohou vyvolat infekci. Špatně tepelně upravená drůbež je uváděna jako nejčastější příčina onemocnění kampylobakteriózou. Ale i při manipulaci se syrovým masem a také při jeho uložení v lednici (bakterie mohou přežít i mražení) může docházet ke kontaminaci pracovních ploch, kuchyňského zařízení nebo dalších potravin určených k přímé spotřebě.
Následující 4 jednoduché kroky mohou pomoci snížit riziko:

 

 

Maso bezpečně uchovejte

Uchovejte syrové maso ve vhodném obalu v dolní části lednice tak, aby nedošlo ke kontaktu s ostatními potravinami anebo aby je nekontaminovala případná vytékající šťáva z masa.

Syrové maso neomývejte

Bakterie spolehlivě zničí řádná tepelná úprava. Při omývání syrového masa se bakterie mohou vlivem stříkající vody rozšířit do okolí.

Udržujte čistotu

Pečlivě očistěte veškeré náčiní a plochy (prkénka, nože atd.) na kterých bylo se syrovým masem manipulováno. Je vhodné používat oddělené prkénko pouze pro syrové maso. Důkladně si umyjte ruce mýdlem a teplou vodou.Mytí rukou před a po manipulaci se syrovým masem je jedním z nejdůležitějších opatření pro předcházení nemocem z potravin.

Maso dostatečně tepelně upravte

Za dostatečnou tepelnou úpravu se považuje působení teploty min. 70 °C v celém objemu potraviny po dobu min. 10 minut. Před konzumací se ujistěte rozříznutím masa v jeho nejsilnější části, že není růžové a šťáva, která z něj vytéká, je čirá.

Zpracoval: Mgr. Marta Medková – Odbor kontroly, laboratoří a certifikace (ÚI SZPI)