Prevence onemocnění z potravin: Kampylobakterióza
12. 08. 2015MÝT, ČI NEMÝT?
Uchovejte syrové maso ve vhodném obalu v dolní části lednice tak, aby nedošlo ke kontaktu s ostatními potravinami anebo aby je nekontaminovala případná vytékající šťáva z masa.
Syrové maso neomývejte
Bakterie spolehlivě zničí řádná tepelná úprava. Při omývání syrového masa se bakterie mohou vlivem stříkající vody rozšířit do okolí.
Udržujte čistotu
Pečlivě očistěte veškeré náčiní a plochy (prkénka, nože atd.) na kterých bylo se syrovým masem manipulováno. Je vhodné používat oddělené prkénko pouze pro syrové maso. Důkladně si umyjte ruce mýdlem a teplou vodou.Mytí rukou před a po manipulaci se syrovým masem je jedním z nejdůležitějších opatření pro předcházení nemocem z potravin.
Maso dostatečně tepelně upravte
Za dostatečnou tepelnou úpravu se považuje působení teploty min. 70 °C v celém objemu potraviny po dobu min. 10 minut. Před konzumací se ujistěte rozříznutím masa v jeho nejsilnější části, že není růžové a šťáva, která z něj vytéká, je čirá.
Zpracoval: Mgr. Marta Medková – Odbor kontroly, laboratoří a certifikace (ÚI SZPI)