Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Leták varující před údajně rakovinotvornými éčky, může být poplašnou zprávou

28. 04. 2006
 

lent.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v posledních týdnech zaznamenává stále více dotazů, které se týkají letáku varujícího před údajně rakovinotvornými přídatnými látkami v potravinách, tzv. éčky. Leták, který je šířen především elektronickou poštou, ale také v klasické písemné podobě, uvádí informace, které se nezakládají na pravdě a mohou být považovány za poplašné.

Leták obsahuje nesmyslné a zavádějící dezinformace, které nemají žádné odborně podložené opodstatnění. Ačkoli je jako údajný  autor uváděná Klinika dětské onkologie Univerzity v Dűseldorfu, ve skutečnosti je autor neznámý a klinika se k tomuto textu nehlásí.

V textu je například jako nejnebezpečnější a dokonce karcinogenní uváděná přídatná látka označená kódem E330. Ve skutečnosti jde o běžnou kyselinu citrónovou, která se v potravinách přirozeně vyskytuje (zejména v ovoci a zelenině) a do potravin se přidává, aby upravila jejich kyselost a zvýraznila chuť. Údajná souvislost s rakovinou zřejmě vznikla z neznalosti. Autor si pravděpodobně spojil informaci o tom, že tato kyselina v živých organismech vstupuje do tzv. Krebsova cyklu, s německým označením rakoviny – krebs. Tato „souvislost“ je však samozřejmě naprosto nesmyslná a svědčí o naprosté nekompetentnosti autora textu.

Podobně je tomu s většinou ostatních éček, která jsou v letáku označena jako nebezpečná. Ve skutečnosti je používání přídatných látek v potravinách v Evropské unii velmi přísně regulováno a kontrolováno. Povolení každé přídatné látky podléhá složitému schvalovacímu procesu, jehož součástí jsou rozsáhlé testy a studie zaměřené právě na bezpečnost těchto látek. Jsou pro ně stanoveny limity a jejich použití je většinou omezeno jen pro určenou skupinu potravin aby nedocházelo k nadbytečnému používání těchto látek tam, kde to není nezbytně nutné. Celá řada těchto látek je navíc přírodního původu, běžně se v potravinách vyskytuje a není vyráběna chemickou cestou.

Podle zkušeností odborníků Potravinářské inspekce koluje leták se shodným textem Českou republikou už několik let. Vždycky se odněkud „vynoří“, vzbudí ve spotřebitelích neopodstatněné obavy a zase na čas zmizí. Tyto zavádějící informace se bohužel vyskytují také v mnoha textech zveřejněných na internetu.Je to však pouze jeden z „nejoblíbenějších“ hoaxů, jehož rozšiřování by se dalo považovat za šíření poplašné zprávy.

Hodnocením rizik spojených s používáním přídatných látek v potravinách se zabývá Ministerstvo zdravotnictví, dozor nad jejich používáním je v kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy.

Podrobnější informace najdete na www.szpi.gov.cz.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce