Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Kečupy už není možné falšovat

16. 12. 2002
 
rajce.jpg O tom, že není vždy jednoduché odhalit falšování některých potravin, svědčí zdlouhavá cesta, která vedla k jednoznačnému  ověření předepsané kvality kečupů.  Vyhláška Ministerstva zemědělství ČR č.332/1997 Sb., sice jasně stanovuje, že běžné kečupy musí obsahovat nejméně 7% rajčatového podílu a kečupy označené jako Prima, Extra nebo Speciál dokonce 10%, avšak ačkoliv je tato vyhláška účinná už pět let, neexistovala dosud jednoznačná metoda, jak tento základní ukazatel jakosti u kečupů ověřit.

Ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze se České zemědělské a potravinářské inspekci podařilo v praxi ověřit metodu, pomocí níž je možné jasně prokázat skutečný obsah rajčat v kečupech.

Inspektoři odebrali u výrobců nebo dovozců 17 vzorků kečupů, které se vyskytují na českém trhu. Výsledky laboratorních analýz prokázaly, že 2 z nich zdaleka neobsahují předepsaných 7% rajčatového podílu:

Název výrobku

Výrobce

Prokázaný rajčatový podíl

Kečup pikantní - Nová chuť Roleski,Sp.z.o.o.,Polsko
(dovozce:Benefit,spol.s.r.o.,Zlín-Želechovice)
2,8 %
Kečup jemný - Nová chuť Roleski,Sp.z.o.o.,Polsko
(dovozce:Benefit,spol.s.r.o.,Zlín-Želechovice)
3,1 %

Inspekce provedla už  během letních měsíců stejnou kontrolu. Její výsledky posloužily jako jakýsi screening situace na trhu. Výrobci, resp. dovozci,  byli o výsledku analýz informováni a měli dost času k tomu, aby zjednali nápravu. Výsledky opakované kontroly ukazují, že takový postup je účinný: až na dva výrobky, které ani při opakovaných analýzách nevyhověly předpisům, všechny ostatní kontrolované kečupy obsahovaly předepsaný podíl rajčatové složky.

Výrobce resp. dovozce kečupů, u něhož i druhá analýza prokázala velmi nízký podíl rajčat, o neodpovídajícím složení svých výrobků velmi dobře ví. Samozřejmě i v tomto případě platí, čím méně rajčat, tím větší potenciální zisk.

Výrobci kečupů se snaží nižší podíl rajčat maskovat především různými zahušťovadly, např. modifikovaným škrobem a přitom spotřebitel nemůže poznat, zda bylo pro výrobu 100 gramů kečupu použito skutečně předepsaných asi 140 gramů rajčat anebo mnohem méně. Klamání spotřebitele je v těchto případech záměrné, proto inspekce sáhne po horní hranici pokut, které jí zákon umožňuje.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce