Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Zahradní jahody kdysi byly symbolem začínajícího léta. Nová doba a možnost rychlé přepravy ale tuto symboliku smazaly, což je možná do určité míry škoda. Těšení se na nové jahody mělo docela svůj půvab. Na trhu se nyní setkáváme s jahodami evropského původu již od měsíce března, ještě dříve jsou k dispozici jahody například z Maroka. A na Vánoce si můžeme koupit třeba i jahody z Brazílie.
Ale za všechno se platí, tedy nejen penězi. Plod jahody je, jak každý zahradník ví, pravděpodobně tím nejchoulostivějším výtvorem přírody. Stačí se na něj „špatně podívat“ a hned na jeho povrchu najdeme nějaký otlak a rychle pak i hnilobu. Proto se v produkčních zemích pěstují odrůdy s pevnějším plodem, který lépe snáší manipulaci. Jahody na plantážích určené na export ale nelze sklízet v optimální zralosti jako na zahrádce. Proto se u nich zatím nedočkáme té samé chuti a zejména typické vůně jako u jahod z tuzemských zahrad a plantáží. Také obsah cukrů může být nižší a někdy jsou takové jahody téměř bez chuti a zápachu. Ale věky budoucí možná vyřeší i tento problém a doufejme, že to půjde cestou šlechtění a ne prostřednictvím téměř všemocné potravinářské chemie.
Do tržní sítě se jahody dodávají ve třech třídách jakosti (výběr, I. a II. jakostní třída). Pro všechny platí, že prodávané plody musí být celé, nepoškozené, zdravé, bez plísní či hnilob, a čisté. Nesmějí být také poškozeny škůdci. Každý plod musí mít kališní lístky a krátkou, neuschlou stopku.
Výběr
Plody vynikající jakosti, tvaru a vybarvení typického pro danou odrůdu, označení odrůdou je ale nepovinné. Musí být vytříděny tak, aby byly v jednotném stadiu zralosti, vybarvení i velikosti. Pro tuto třídu je stanoven nejmenší příčný průměr plodu 25 milimetrů.
I. jakostní třída
Připouštějí se lehké vady tvaru a bělavé zbarvení malé části špičky plodu. Existují však i odrůdy, pro něž je bělavá špička typická a bylo by proto žádoucí ji tolerovat i ve třídě výběr.
II. jakostní třída
Jsou povoleny i větší vady tvaru, bělavé zabarvení plodu může být až na jedné pětině povrchu. Jsou přípustné i otlaky, které však musí být zaschlé.
Pro I. a II. jakost je stanoven příčný průměr 18 milimetrů.
Ale nakonec si stejně koupíme jahody, které se nám prostě líbí. Dobré je si při nákupu všímat, zda nejsou jahody v balení pomačkané a zda již neuvolňují šťávu. Na jahodový koktejl by to ještě vadit nemuselo, ale v takovém stavu jahody doma dlouho nevydrží.
Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora