Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce spotřebitelům doporučuje: zkontrolujte si zásoby potravin

06. 01. 2006
 
lednicka.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) doporučuje spotřebitelům, aby si zkontrolovali zásoby potravin, které jim v domácnostech zbyly po vánočních a novoročních svátcích.

Především je potřeba věnovat pozornost době použitelnosti na obalech tzv. rizikových potravin, které mají omezenou dobu spotřeby. Patří mezi ně především masné, drůbeží a rybí výrobky, majonézové saláty,  některé omáčky a zákusky obsahující krémy. Pokud datum, uvedené na obalu za slovy „Spotřebujte do…“ už uplynulo, je potřeba takové potraviny bez milosti vyhodit, protože prošlé potraviny nemají co dělat nejen na pultech obchodů, ale nepatří ani doma do lednic nebo spíží.

Ani šetrnost by neměly být důvodem ke konzumaci prošlých potravin či doma vyrobených specialit, které mají podezřelý vzhled, páchnou, mají změněnou barvu nebo konzistenci. V takových případech je lepší pravděpodobně závadnou potravinu zlikvidovat než riskovat tzv. alimentární onemocnění (onemocnění z potravin).

Pokud spotřebitelé průběžně konzumují potraviny uložené v mrazících boxech, pak je potřeba dbát na pravidlo, že jednou rozmraženou potravinu už není možné znovu zmrazovatkontejner.gif

Je také nejvyšší čas zkontrolovat načaté kompoty, zavařeniny a džemy, čerstvé ovoce a zeleninu a cukroví. Pokud začínají plesnivět, je potřeba je také zlikvidovat. Plísně jsou velmi nebezpečné a z potravin je není možné odstranit pouhým odkrojením nebo odebráním viditelně plesnivé části na povrchu.

Inspekce doporučuje zkontrolovat i to, jak je  uloženo trvanlivější cukroví. Nejvhodnějším prostředím je suché a chladné místo anebo chladnička, pokud je cukroví uloženo v dobře uzavřeném obalu. I obecně je potřeba věnovat pozornost údajům na etiketách nakoupených potravin o tom, za jakých podmínek  je potřeba je skladovat. Ty  platí nejen pro ukládání potravin v prodejnách, ale také v domácnostech.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce