Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce připravuje podklady pro pasportizaci českých potravinářských firem před vstupem do Evropské unie

20. 03. 2003
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zpracovala výsledky rozsáhlého průzkumného šetření podle  nové vyhlášky Ministerstva zemědělství ČR č.451/2002 Sb., o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu potravin, kromě potravin živočišného původu. Šetření se týkalo podniků, které zajišťují rozhodující podíl výroby potravin neživočišného původu, jinými slovy – tato fáze kontroly se týkala největších a nejvýznamnějších výrobců potravin tohoto druhu.

Vyhláška Ministerstva zemědělství zcela zohledňuje požadavky Evropské unie na hygienické podmínky potravinářských provozů, neboť zahrnuje standardy směrnice 93/43/EHS. Naplňování vyhlášky bude pro české výrobce potravin mimořádně důležité, protože bude jednou ze základních podmínek jejich dalšího postavení na společném trhu. Splnění předepsaných podmínek bude například souviset s audity a certifikací výrobců jako dodavatelů potravin do prodejní sítě.

Šetření inspektorů SZPI zatím zahrnulo celkem 752 potravinářských provozoven. Hodnocení každé z nich spočívalo v posouzení dopadu jednotlivých požadavků vyhlášky (celkem šlo o 74 ukazatelů) na příslušnou provozovnu a v zařazení každé provozovny do určité kategorie podle míry rizika.

Výsledky jsou velmi pozitivní: až na 4 výjimky neměly hodnocené provozovny závažné problémy s naplněním kritérií stanovených příslušnou vyhláškou. Více než 68% provozoven požadavkům vyhlášky vyhovělo s minimálními nedostatky a zbývajících 30% podniků vyhovělo s menšími nedostatky.

Nejvíce potíží výrobním podnikům zřejmě působí splnění požadavků na odpovídající vybavení budov (např. řešení umyvadel, toalet, stropní instalace, oken, stropů a podhledů, etalonů a měřidel apod.). Obecně se však i tyto problémy vyskytují pouze v kategorii „vyhověl s menšími nedostatky“.

Zatím však byly do pasportizace vybrány zejména velké a významné potravinářské provozovny, které  tvoří přibližně 11% z celkového počtu všech výrobců potravin neživočišného původu. Dá se předpokládat, že střední a menší podniky už tak dobře nedopadnou. Je však třeba připomenout, že o podmínkách pasportizace jsou naši výrobci informováni už celých deset let. Kontroly inspekce, zatím prováděné jako průzkumné šetření, jsou pro výrobce určitou zpětnou vazbou, protože touto cestou nejlevněji a nejjednodušším způsobem zjistí, kde jsou v jejich výrobě slabá místa. Šetření SZPI podle uvedené vyhlášky dále pokračuje – nyní jsou na řadě střední a menší výrobci.

Podrobné informace o výsledku šetření SZPI jsou publikovány na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz v odkazu Přístupy ke kontrole.

Účinnost vyhlášky č. 451/2002 Sb. je načasována ve dvou fázích: pro stávající výrobce se stane účinnou s datem vstupu ČR do Evropské unie, pro nové výrobce, kteří zahájí výrobu po 1.7.2003 pak okamžitě. Plné aktuální znění vyhlášky je rovněž uveřejněno na webových stránkách inspekce.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce