Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce opět prokázala v burčáku a mladém víně nepovolenou vodu

12. 01. 2004
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koncem loňského roku opět kontrolovala kvalitu burčáku a mladého vína. Tentokrát se inspektoři SZPI zaměřili výhradně na výrobce vína, aby bylo jednoznačně jasné, kdo zákon o vinohradnictví a vinařství dodržuje a kdo jej nerespektuje a aby se tak předešlo dohadům, zda je viníkem ten, kdo burčák prodává nebo ten, kdo jej vyrábí.

Inspekce odebrala celkem 20 vzorků burčáku a mladého vína u větších i menších vinařů. Vzorky se odebíraly ve dvou různých termínech.a jak se ukázalo, byli výrobci druhým termínem kontroly skutečně zaskočeni. Zatímco při první kontrole na začátku vinobraní bylo prokázáno přilévání vody do burčáku ve dvou vzorcích z deseti, při druhé kontrole ke konci vinobraní laboratorní zkoušky prokázaly vodu v sedmi z deseti vzorků. Celkem šest vinařů, od nichž neodpovídající vzorky pocházely (9 ze 20, tedy 45% nevyhovujících), se tak dopustilo falšování vína a klamání spotřebitele.

Zákon č.115/1995 Sb. o vinohradnictví a vinařství výslovně zakazuje tzv. „rozmnožování“ vína vodou, a to v každé fázi jeho výroby. Voda se proto nesmí přidávat ani do burčáku nebo mladého vína. Současné laboratorní metody, které jsou založeny na měření poměru izotopů kyslíku v burčáku nebo mladém víně, hroznové šťávě a ve vodě, dokáží takové falšování vína prokazatelně odhalit. Pro poctivého vinaře jde o nejhrubší porušení profesionální etiky a doslova hříchem. Přilévání vody do vína neznamená nic jiného, než obohacování se na úkor spotřebitele.

Podle slov ústředního ředitele SZPI ing. Jakuba Šebesty je takové chování některých výrobců vína velmi krátkozraké. „Sami si podřezávají větev, na které sedí. Jejich konkurenceschopnost po vstupu do Evropské unie bude záviset i na jejich pověsti. Je přinejmenším nezodpovědné, že tak snižují kredit poctivých českých a moravských vinařů i celého českého a moravského vinařství.“. Proto bude inspekce proti  výrobcům, u nichž bylo falšování vína prokázáno, postupovat velmi tvrdě a uloží citelné pokuty.

Ve třech případech zjistili inspektoři vážné nedostatky i ve vedení vinařské evidence, které předepisuje zákon. Správná evidence je mimo jiné významná i z hlediska požadavků Evropské komise. Proto se odborníci SZPI na toto téma zaměří i na lednovém semináři vinařů ve Valticích.

Zpracování výsledků

Kontrolovaná osoba

Výsledek protokolu o zkoušce

Výsledek z kontroly evidence

Víno Kovacs, s.r.o
Novosedly
V N
Víno Kovacs, s.r.o
Novosedly
V
RŽ Víno, spol.s.r.o
Zaječí 
V V
RŽ Víno, spol.s.r.o
Zaječí
V
Morávia víno, spol.s.r.o
Prušánky
N 55% V
Morávia víno, spol.s.r.o
Prušánky
V
Ing. Vojtěch Pazderka
Bulhary 
N více než 60%  N
Ing. Vojtěch Pazderka
Bulhary
V
Stanislav Janota
Perná 
V V
Stanislav Janota
Perná 
V
Michal Lípa
Mikulov
N více než 80%  N
Víno-vín Morava
Strážnice
V V
Vinařství Mutěnice, s.r.o
Mutěnice
N více než 60%  V
Vinařství Mutěnice, s.r.o
Mutěnice
N více než 60% 
Víno-vín Morava
Strážnice 
V V
Michal Lípa
 Mikulov 
 N více než 80%  N
Stafica, spol. s.r.o.
Vrbice
V V
František Kubík
Velké Bílovice
N více než 50%  V
Jaroslav Buchta,
Němčičky 
N 30%  V
Jaroslav Buchta,
Němčičky 
N více jak 60%  
Vysvětlivky

V - vyhověl, N - nevyhověl,
Uedená procenta odpovídají prokázanému množství exogenní (přidané) vody


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce