Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Česká zemědělská a potravinářská inspekce sleduje pesticidy v potravinách v souladu s pravidly Evropské unie

17. 05. 2002
 

Česká zemědělská a potravinářská inspekce sleduje pravidelně již od roku 1992 rezidua pesticidů v potravinách. Množství i výběr sledovaných pesticidů i škála monitorovaných potravin se během této doby vyvíjely tak, že dvě specializované laboratoře ČZPI jsou schopny akreditovanými metodami analyzovat odebrané vzorky zcela v souladu s doporučením Evropské unie.

V posledních třech letech sleduje inspekce pesticidy v zásadě podle doporučení Evropské komise pro monitorování. Členské země každoročně testují podle tohoto doporučení vybrané druhy pesticidů ve vzorcích určených druhů potravin. Toto opatření se opírá o legislativní ustanovení EU o maximální úrovni reziduí pesticidů v potravinách. V posledních letech je v členských zemích EU monitorováno zejména čerstvé ovoce, zelenina a cereálie.

Česká zemědělská a potravinářská inspekce v rámci postupného vyjednávání o kapitole Zemědělství už po dva roky výsledky monitoringu zasílá do Bruselu. Navíc pro potřeby České republiky testuje ČZPI v rámci národního monitorovacího programu na přítomnost dalších pesticidů.

V roce 2001 otestovala inspekce v rámci monitoringu celkem 402 vzorků potravin, především ovoce, zeleniny, potravin živočišného původu a dětské výživy. Překročení maximálních limitů stanovených pro vybraná rezidua pesticidů byly zjištěny v šesti případech: u hlávkového salátu, broskví, papriky, žampionů a dvakrát u dětské výživy. Inspektoři v těchto případech zakázali zboží prodávat.

Nejčastějšími druhy pesticidů, které se v potravinách objevují - ať už v nadlimitním množství nebo v množství, které je vyhláškou nebo Ministerstvem zdravotnictví povoleno - jsou procymidon, chlorpyrifos, endosulfan a vinclozolin.
Evropská komise pro letošní rok ukládá členským zemím otestovat 41 pesticidů ve skupině osmi druhů potravin, do níž jsou zařazeny hrušky, banány, fazole, brambory, mrkev, citrusové ovoce, broskve a špenát. Pro tento rok zpracovala Česká zemědělská a potravinářská inspekce plán monitoringu reziduí pesticidů v potravinách tak, aby se skladbou i počtem odebraných a otestovaných vzorků ještě více přiblížil jak doporučení EK, tak srovnatelným národním monitorizačním programům. ČZPI již také v rámci vnitřního informačního systému disponuje předepsanými formuláři pro hlášení výsledků do Bruselu.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce