Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Tisková zpráva z konference nazvané "Žena spotřebitelka" konané 9. října 2003 v budově Ministerstva zemědělství

10. 10. 2003
 
CSZ.jpg V budově Ministerstva zemědělství ČR proběhla ve čtvrtek 9. října konference nazvaná „Žena spotřebitelka“. Jejím cílem bylo prezentovat výrobu, kontrolu a odbyt zemědělských a potravinářských výrobků, jejich postavení na celosvětovém trhu a uplatnění českých produktů na domácím i zahraničním trhu včetně zdravotně nezávadné potravy. O své činnosti a výsledcích v zajišťování kvalitní výživy hovořili čelní zástupci našich institucí a organizací. Vyjadřovali se ke vžitým trendům ve výživě obyvatel, poukazovali na úroveň našich výrobců a na význam kontroly ze strany odpovědných úřadů i na zpětný dopad na kvalitu potravin, které pak nakupují zvláště ženy a předkládají je ve svých rodinách.

Konference byla jednou z prvních příležitostí pro prezentování nejnovějších vědeckých poznatků odborníků před zúčastněnými ženami, které se dostavily především z řad ČSŽ, občanského sdružení s novými progresivními a moderními formami práce zvláště v zapojování žen do veřejného života i s nabídkou mnoha zájmových aktivit. V současné době sdružuje organizace takřka 50.000 členek, přičemž konference se zúčastnily představitelky okresních a krajských článků, které předávají dále informace ve svém okolí, regionu, kraji, a to nejen dalším členkám, ale i široké veřejnosti. Celkem se konference zúčastnilo přes 80 žen, zástupkyň ČSŽ, dále z Agrární komory, profesních zemědělských svazů a nechyběly ani soukromé podnikatelky.

Program konference se zaměřil na dvě zásadní oblasti – zemědělskou výrobu a její kontrolu a dále na potravinářskou výrobu a její kontrolu. Konferenci v zastoupení ministra ing. Jaroslava Palase, pod jehož patronací se konference konala, zahájil státní tajemník MZe ing. Pavel Rybníček. Zdůraznil, že je to právě žena, která se především stará o rodinný krb a může tak nejvíce ovlivnit jak staré zvyky ve stravování tak i pomocí dobré informovanosti zásobení trhu potravinami v rámci ČR.

V průběhu konference zazněla řada velmi zajímavých informací, od těch všeobecných, které se zaměřily na zásady správné výživy a informace o činnosti státních orgánů v oblasti legislativy až po konkrétní informace o práci kontrolních orgánů, jejichž práci ženám přiblížili zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy a Státní rostlinolékařské správy. Svůj názor na české výrobky, výrobu potravin v ČR a spolupráci s kontrolními orgány prezentovali představitelé Agrární komory a Potravinářské komory.

Zajímavým referátem byla informace o eko a bio potravinách. Ženám se dostalo uceleného přehledu o této oblasti, která zahrnuje způsob výroby a zpracování potravin, které nesou značku EKO nebo BIO. Svá pro a proti prezentoval odborník z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky a ženy se shodly v názoru, že vymezený prostor pro tento vstup byl nedostačující a vyžaduje podrobnější informace.

V diskusi se přítomné ženy zajímaly nejen o výrobu českých výrobků, ale i o kvalitu dovozů a kontrolu dovozů a způsoby, jak zjistit, o který výrobek se jedná. Cílem konference bylo zlepšit informovanost žen o kvalitě potravin, objektivně informovat o postavení českých výrobků a naznačit, jak může běžný spotřebitel ochránit sebe před nekvalitními výrobky a ovlivnit tak i složení výrobků na trhu.

Všichni přítomní, účastnice i přednášející se shodli na tom, že je žádoucí zvyšovat právní vědomí spotřebitelů, vychovávat k tomu, aby se naučili nakupovat s využitím informací, které jsou na přebalech potravin v obchodech, aby si uvědomili, co jsou to eko a bio produkty a co lze od nich očekávat. Proto také předpokládají, že konference odstartovala řadu akcí, které s potravinami, jejich kvalitou a spotřebou v ČR souvisí. Proto se budou hledat prostředky na realizaci podobných aktivit určeným právě ženám.

Přehled přednášejících (některé z referátů jsou vám v plném znění k dispozici na www.csz.cz v rubrice "Aktuality" 

  • Zahájení,  státní tajemník MZe ing. Pavel Rybníček
  • Úvodní referát, PhDr. Zdeňka Hajná, Csc., předsedkyně Českého svazu žen
  • Kvalita potravy a Codexu Alimentarius, Ing. Zdeňka Pešková, ředitelka odboru potravinářské výroby
  • Zásady správné výživy, Ing. Olga Štiková, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky Praha
  • Práva a povinnosti Státní veterinární správy, Ing. Josef Duben 
  • Postavení Státní rostlinolékařské správy, zástupce ředitele Ing. František Barták
  • Kvalita a rentabilita české zemědělské výroby, Ing. Václava Hlaváčka, CSc.,  prezident Agrární komory ČR
  • Kontrola potravin, Ing. Jakub Šebesta, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Brno. 
  • Názory profesní komory potravinářské k problémům uplatnění českých výrobků, Ing. Jaroslav Camplík, prezident Potravinářské komory ČR
  • Pro a proti o Ekologických  potravinách, Ing. Tomáš Zídek z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Praha 

Zpracoval:   Český svaz žen - www.csz.cz