Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 čl. 2 odst. 2 bod 4 (dále jen „nařízení č. 1924/2006“) se za výživové tvrzení považuje každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku např., že neobsahuje určité látky. V souladu s touto definicí je výraz „neslazené“ považován za výživové tvrzení. Význam tohoto tvrzení je obdobný jako u výrazu „bez přídavku cukrů“, jehož definice je uvedena v příloze nařízení č. 1924/2006.
Tomuto výkladu svědčí i vyjádření Komise EU na otázky Evropského parlamentu, kde komisař Dalli (EU Commissioner for Health and Consumer Policy) v odpovědi E-004429/2011 uvedl, že „unsweetened“ je výživovým tvrzením se stejným významem jako „with no added sugars“.
Tvrzení „Bez přídavku cukrů“, tj. že do potraviny nebyly přidány cukry, a jakékoli tvrzení obdobného významu, lze dle přílohy nařízení č. 1924/2006 použít pouze v případě, že do výrobku nebyly přidány žádné monosacharidy ani disacharidy ani žádná jiná potravina používaná pro své sladivé vlastnosti.
Pokud výrobek obsahuje cukry např. ve formě glukózového sirupu[1], které se v něm nevyskytují přirozeně, nemůže takový výrobek nést tvrzení „bez přídavku cukrů“ ani jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam např. tvrzení „neslazené“ apod.
Aktualizováno: 11. 10. 2022
[1] Glukózový sirup je směs sacharidů – vzniká enzymatickým štěpením škrobu, obsahuje glukózu a fruktózu (monosacharidy), ale může obsahovat i delší řetězce. Ke škrobu se přidávají 2 druhy enzymů – ty, které štěpí škrob od prostředku (vznikají např. tzv. oligosacharidy nebo disacharidy) a ty, které štěpí škrob od konce (vznikají monosacharidy). Účelem štěpení je získat monosacharidy se sladkou chutí a konzistencí lepší než je cukr.