Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Použití výrazu „neslazené“ u výrobků, které obsahují sacharidy

16. 04. 2012
 

V jakém případě lze použít při označení potraviny tvrzení „Bez přídavku cukrů“, „Neslazené“ popřípadě tvrzení obdobného významu?

Dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006  čl. 2 odst. 2 bod 4 (dále jen „nařízení č. 1924/2006“) se za výživové tvrzení považuje každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku např., že neobsahuje určité látky. V souladu s touto definicí je výraz „neslazené“ považován za výživové tvrzení. Význam tohoto tvrzení je obdobný jako u výrazu „bez přídavku cukrů“, jehož definice je uvedena v příloze nařízení č. 1924/2006.

Tomuto výkladu svědčí i vyjádření Komise EU na otázky Evropského parlamentu, kde komisař Dalli (EU Commissioner for Health and Consumer Policy) v odpovědi E-004429/2011 uvedl, že „unsweetened“ je výživovým tvrzením se stejným významem jako „with no added sugars“.

Tvrzení „Bez přídavku cukrů“, tj. že do potraviny nebyly přidány cukry, a jakékoli tvrzení obdobného významu, lze dle přílohy nařízení č. 1924/2006 použít pouze v případě, že do výrobku nebyly přidány žádné monosacharidy ani disacharidy ani žádná jiná potravina používaná pro své sladivé vlastnosti.

Příklad:

Pokud výrobek obsahuje cukry např. ve formě glukózového sirupu[1], které se v něm nevyskytují přirozeně, nemůže takový výrobek nést tvrzení „bez přídavku cukrů“ ani jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam např. tvrzení „neslazené“ apod.
 

Aktualizováno: 11. 10. 2022


[1] Glukózový sirup je směs sacharidů – vzniká enzymatickým štěpením škrobu, obsahuje glukózu a fruktózu (monosacharidy), ale může obsahovat i delší řetězce. Ke škrobu se přidávají 2 druhy enzymů – ty, které štěpí škrob od prostředku (vznikají např. tzv. oligosacharidy nebo disacharidy) a ty, které štěpí škrob od konce (vznikají monosacharidy). Účelem štěpení je získat monosacharidy se sladkou chutí a konzistencí lepší než je cukr.