Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Pomazánková másla splňují předepsané normy

22. 07. 2002
 

Česká zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala kvalitu a řádné označování pomazánkových másel a emulgovaných tuků, které se vyskytují na českém trhu.
Všechny vzorky, které inspektoři odebrali, odpovídaly požadavkům na jakost a měly předepsaný obsah tuku, v několika případech chyběly na obale emulgovaných tuků údaje o procentuálním obsahu másla. Klamavě označený byl pouze směsný emulgovaný tuk dovezený z Dánska,  na jeho obale bylo uvedeno, že se jedná o máslo. 
Máslem se však podle zákona o potravinách a příslušné vyhláky rozumí pouze mléčný výrobek obsahující výhradně mléčný tuk a není tedy možné jej zaměňovat za jiné druhy tuků.  Inspekce proto klamavě označený výrobek zakázala dále uvádět do oběhu.
Pomazánkové máslo musí obsahovat nejméně 31 % tuku a mělo by být skladováno při teplotách 4- 8 stupňů Celsia. Na obale pomazánkových másel by měl být  mimo jiné - uveden název druhu másla, obsah tuku a sušiny ve výrobku a také to, jaká ochucující složka byla při jeho výrobě použita. 
Emulgovaný nebo směsný emulgovaný tuk se  jednoduše řečeno - vyrábí z jedlých tuků a olejů a musí obsahovat 10 - 80 % mléčného tuku. Tyto tuky je nutno chránit před působením přímých slunečních paprsků a skladovat při teplotě do 15 stupňů Celsia.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce