Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Především není možné jako „burčák“ označit každý kvasící vinný mošt. Protože se tento specifický nápoj oblíbený a známý – až na malé výjimky – pouze v Česku, stal národní specialitou, může se tak nyní označovat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud, pak může být nabízen k prodeji pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.
Zákon o víně i nadále však burčák (resp. „částečně zkvašený hroznový mošt“) definuje jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemové a nižším než 3/5 celkového obsahu alkoholu.
Oproti předchozím létům se burčák nyní může prodávat už od 1.srpna, zatímco dosud museli vinaři čekat až do poloviny měsíce (15.8.). Doba prodeje končí tak jako dosud, a to 30.listopadu.
Další změnou, která by měla přispět k lepší informovanosti spotřebitele i k jednodušší vysledovatelnosti původu nabízeného burčáku, je povinnost prodejců informovat o tom, kdo nápoj vyrobil. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se domnívá, že údaj o výrobci navíc pomůže zvětšit nátlak na nepoctivé prodejce burčáku, kteří v minulých letech často klamali spotřebitele tím, že prodávali nekvalitní napodobeniny.
Inspekce je přesvědčena o tom, že si čeští a moravští vinaři stále silněji uvědomují cenu dobrého jména a že jim bude záležet také na tom, aby se pod jejich jménem neprodával nekvalitní nápoj vydávaný za burčák. SZPI přesto stejně jako v minulých letech bude prodejce i výrobce burčáku opět kontrolovat.
Plné a platné znění Zákona č.321/2004, Sb., o vinohradnictví a vinařství, najdete na webových stránkách inspekce zde.
Foto: obrázek pochází z internetových zdrojů