Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Nový zákon o víně mění některé povinnosti výrobců a prodejců burčáku

12. 08. 2004
 
vinna reva.jpg Nový zákon o vinohradnictví a vinařství (č.321/2004 Sb.), který se stal účinným 28.května letošního roku, mění některé povinnosti týkající se burčáku a jeho uvádění do oběhu.

Především není možné jako „burčák“ označit každý kvasící vinný mošt. Protože se tento specifický nápoj oblíbený a známý – až na malé výjimky – pouze v Česku, stal národní specialitou, může se tak nyní označovat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky.  Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud, pak může být nabízen k prodeji pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Zákon o víně i nadále však burčák (resp. „částečně zkvašený hroznový mošt“) definuje jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemové a nižším než 3/5 celkového obsahu alkoholu.

Oproti předchozím létům se burčák nyní může prodávat už od 1.srpna, zatímco dosud  museli vinaři čekat až do poloviny měsíce (15.8.). Doba prodeje končí tak jako dosud, a to  30.listopadu.

Další změnou, která by měla přispět k lepší informovanosti spotřebitele i k jednodušší vysledovatelnosti původu nabízeného burčáku, je povinnost prodejců informovat o tom, kdo nápoj vyrobil. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se domnívá, že údaj o výrobci navíc pomůže zvětšit nátlak na nepoctivé prodejce burčáku, kteří v minulých letech často klamali spotřebitele tím, že prodávali nekvalitní napodobeniny. 

Inspekce je přesvědčena o tom, že si čeští a moravští vinaři stále silněji uvědomují cenu dobrého jména a že jim bude záležet také na tom, aby se pod jejich jménem neprodával nekvalitní nápoj vydávaný za burčák. SZPI přesto stejně jako v minulých letech bude prodejce i výrobce burčáku opět kontrolovat.

Plné a platné znění Zákona č.321/2004, Sb., o vinohradnictví a vinařství, najdete na webových stránkách inspekce zde.

Foto: obrázek pochází z internetových zdrojů


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce