Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Nebezpečné želé cukrovinky na českém trhu zřejmě nejsou

14. 05. 2002
 

Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce provedli bleskovou namátkovou kontrolu obchodní sítě. Podle jejich zjištění se v současné době s největší pravděpodobností v českých obchodech nevyskytují želé cukrovinky, které by obsahovaly přídatnou látku E 425 (konjac).

Tato látka, známá také jako "conjac, konjac gum, yam flour nebo glucomannan apod.", se používá zejména v asijských zemích jako zahušťovadlo při výrobě některých potravin. Přidává se také do želé bonbónů, které pravděpodobně způsobily zadušení několika malých dětí v Austrálii, Spojených státech a Velké Británii. Jednotlivé bonbóny různých tvarů se vyrábějí ve velikosti jednotlivě balených pohárků se smetanou do kávy (coffee creamer). Obsažený konjac se na rozdíl od želatiny v ústech jen nesnadno rozpouští a tvar a velikost rosolovitých minipohárků může způsobit, že lehce sklouznou do krku, kde způsobí ucpání.

  Australské, americké, kanadské, japonské a některé evropské kontrolní úřady již zakázaly prodej zmíněných cukrovinek. 27.března t.r. vyšlo rovněž Rozhodnutí Komise 2002/247/EC, které vylučuje dovoz a uvádění na trh EU želé cukrovinek, které obsahují látku E 425.   V České republice patří toto aditivum mezi látky v současné době povolené při výrobě potravin. Podle zjištění ČZPI se však jako zahušťovadlo pro cukrovinky vesměs používají jiné látky, např. pektiny nebo želatina a spotřebitelům bezprostřední nebezpečí nehrozí.  ČZPI však přesto upozorňuje na možné ohrožení především malých dětí a starších osob při konzumaci podobných bonbónů nakoupených v zahraničí.

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce