Máslové pečivo a cukroví musí být skutečně z másla
14. 07. 2003Při kontrole využili inspektoři SZPI zejména dokumentaci – receptury, systém kritických bodů, skladovou a výrobní evidenci, dodací listy nebo dokumentaci od dodavatelů surovin či dokumentaci pro odběratele. Z výsledku kontroly vyplynulo, že klamání spotřebitele se dopustilo asi 7% výrobců cukrářských výrobků: z 84 zkontrolovaných vzorků označených jako máslové jich nevyhovělo 6. Ve všech případech se jednalo o různé druhy zákusků.
Inspekce těmto výrobcům uložila opatření k okamžité nápravě. Z výsledků další kontroly je zřejmé, že všichni „hříšníci“ nedostatky napravili. Proto s nimi nebude zahájeno správní řízení a v tuto chvíli je nečeká ani pokuta. SZPI však bude v podobných kontrolách pokračovat i v budoucnu. Klamání spotřebitele totiž inspekce považuje za jedno z nejzávažnějších nedodržení právních předpisů.