Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Máslové pečivo a cukroví musí být skutečně z másla

14. 07. 2003
 
cukrovi1.jpg Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se v předchozích týdnech zaměřili na kontrolu receptur některých cukrářských a pekařských výrobků. Podle právních předpisů mohou totiž pekaři a cukráři označovat jako „máslové“ nebo s „máslovou náplní“ či s „lehkou máslovou náplní“  jen to pečivo nebo cukrovinky, které jsou vyrobeny skutečně výhradně z másla. Pokud používají jiný tuk, dopouštějí se klamání spotřebitele.

Při kontrole využili inspektoři SZPI zejména dokumentaci – receptury, systém kritických bodů, skladovou a výrobní evidenci, dodací listy nebo dokumentaci od dodavatelů surovin či dokumentaci pro odběratele. Z výsledku kontroly vyplynulo, že klamání spotřebitele se dopustilo asi 7% výrobců cukrářských výrobků: z  84 zkontrolovaných vzorků označených jako máslové jich nevyhovělo 6. Ve všech případech se jednalo o různé druhy zákusků.

cukrovi2.jpg Inspekce těmto výrobcům uložila opatření k okamžité nápravě. Z výsledků další kontroly je zřejmé, že všichni „hříšníci“ nedostatky napravili. Proto s nimi nebude zahájeno správní řízení a v tuto chvíli je nečeká ani pokuta. SZPI však bude v podobných kontrolách pokračovat i v budoucnu. Klamání spotřebitele totiž inspekce považuje za jedno z nejzávažnějších nedodržení právních předpisů.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce