Květná 15, 603 00 Brno, epodatelna

ID datové schránky: avraiqg
IČO: 75014149, DIČ: CZ75014149
Prohlášení o přístupnosti | Zásady ochrany soukromí
Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta podepsal včera v Praze smlouvu o připojení laboratoří inspekce k „Evropské síti laboratoří analyzujících geneticky modifikované organismy“ (European Network of GMO Laboratories – ENGL).
ENGL s centrem v italské Ispře vznikla z původně neformálního sdružení špičkových evropských laboratoří zabývajících se problematikou geneticky modifikovaných organismů (GMO). V prosinci roku 2002 byla Síť oficiálně v Bruselu potvrzena jako vědecké pracoviště Evropské komise a až do současné doby sdružovala 45 odborných laboratorních pracovišť EU. Včerejším společným podpisem smlouvy se od 1.května stává součástí ENGL dalších 24 laboratoří z přistupujících zemí.
Cílem ENGL je především podpora environmentální a potravinové politiky Unie, praktická podpora legislativní činnosti Evropské komise v oblasti GMO, koordinace činností jednotlivých laboratorních pracovišť, které se zabývají problematikou GMO a vzájemná výměna expertů, speciálních materiálů i dat a informací.
Nařízením EK č.1829/2003, které se stalo účinným 18.dubna letošního roku, se centrum ENGL v Ispře stává referenční laboratoří Evropských společenství pro GMO. Z tohoto Nařízení rovněž vyplývá povinnost pro všechny, kteří produkují geneticky modifikované organismy, zasílat této laboratoři tzv. referenční materiál a metody pro jeho identifikaci a kvantifikaci.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce již v minulých letech spolupracovala s centrálním pracovištěm ENGL v Ispře. Od 1. května se laboratoře inspekce stávají jeho součástí, což SZPI umožní například zpřístupnění databází schválených a schvalovaných GMO, získávání referenčního materiálu nebo výměnu expertů.
V roce 2000 bylo v laboratořích SZPI v Brně vybudováno molekulárně biologické pracoviště na analýzu GM potravin. V současné době je vybaveno přístrojovou technikou, která umožňuje kvalitativní i kvantitativní analýzy potravin na obsah GMO.
Foto: ENGL