Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce zakázala kvašené okurky obsahující kyselinu benzoovou

07. 12. 2007
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila obchodnímu řetežci Billa, aby z oběhu stáhl kvašené okurky, u nichž byl zjištěn výskyt kyseliny benzoové, konkrétně 356 mg v kilogramu výrobku. Tato kyselina se používá jako konzervant, u mléčně kvašených výrobků je však použití jakýchkoliv konzervantů zakázáno.

Kvašené okurky (balení 500g, datum mininální trvanlivosti prosinec 2007) vyrobila polská firma P.P.H.U. MASTERS. Do řetězce Billa v České republice je v počtu 7180 kusů dodala rovněž polská společnost “Stefkar” spólka jawna malgrzata i Stefan Broniek. Z oběhu bylo staženo 3280 kusů, zbytek se již rozprodal.

SZPI odeslala informaci o tomto výrobku prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi i všem členským zemím EU.

Foto: SZPI


Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI, tel.: +420-542426633