Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

Inspekce upozorňuje: všichni prodejci volně rostoucích hub musejí mít osvědčení o jejich znalosti

21. 07. 2004
 
ilustracni obrazek hub.jpg Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje, že všichni prodejci čerstvých volně rostoucích hub musejí mít platné osvědčení o složení testů z jejich znalostí. Testy je možné vykonat na příslušné Krajské hygienické stanici, která rovněž informuje o termínech, kdy je možné je absolvovat. Výmluva některých prodejců, že o této povinnosti nevědí, neobstojí, protože ji ukládaly právní předpisy již v minulých letech a nově tato povinnost platí už od 16. června 2002. Nejčastěji chybí tento dokument prodejcům hub, kteří své zboží  nabízejí přímo u lesů a podél silnic. Ti také nejvíce porušují i další předepsané podmínky prodeje.

Podle vyhlášky nesmějí být houby plesnivé nebo nahnilé, zapařené, červivé ani příliš vlhké. Měly by být do sucha očištěné, nesmějí však být nakrájené, přípustný je pouze jediný řez, a to tak, aby zůstal třeň spojený s kloboukem. Kromě klouzků se nesmí klobouk hub loupat. Houby mají předepsanou teplotu skladování a přepravy od 0 do 10 stupňů Celsia. Zboží musí být také řádně označeno názvem houby, datem sběru a dobou použitelnosti – ta je u hub pouze tří dny poté, kdy byly nasbírány. Navíc, každý, kdo houby prodává, a to bez rozdílu zda jde o kamenný obchod, tržnici nebo stánek u cesty, musí mít živnostenský list.

Spotřebitelům inspekce doporučuje, aby byli při kupování hub od náhodných prodejců obezřetní zvláště v případech, kdy jsou houby nabízeny už „balené“ v plastových krabičkách. Ve spodních vrstvách a na dně mohou být přibaleny houby nečerstvé, zapařené nebo červivé. Je dobré trvat na vybalení a detailní prohlídce obsahu. Pokud prodejce na tuto podmínku nepřistoupí, pak je lepší houby vůbec nekupovat.

Inspekce také upozorňuje, že není možné prodávat všechny volně rostoucí houby. Seznam hub povolených k uvádění do oběhu stanoví příslušná vyhláška, která je uveřejněna na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz v odkazu „Legislativa“ (oddíl 5 vyhlášky č. 157/2003 Sb.)


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce