Provozovatelé potravinářských podniků (PPP) musejí podle článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin dodržovat mikrobiologická kritéria stanovená nařízením (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů, což zahrnuje sledování ukazatelů hygieny výrobního procesu a bezpečnosti potravin.
S každým sledovaným mikroorganismem, toxinem či metabolitem je v rámci nařízení (ES) č. 2073/2005 spjata určitá referenční metoda. Jedná se výhradně o mezinárodní metody (ISO) a evropské úřední metody (EN nebo CEN) např. ISO EN 6579-1, které byly v ČR Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictvím (ÚNMZ) převedeny do soustavy českých technických norem (ČSN).
PPP mají podle čl. 5 odst. 5 pododst. 3 možnost používat analytické metody jiné, než jsou metody referenční, zejména pak rychlejší a finančně méně náročné metody, které jsou v nařízení (ES) č. 2073/2005 označovány jako “alternativní analytické metody” známé spíše pod označením "kity".
Používání alternativních analytických metod je přijatelné pouze tehdy, pokud tyto metody splňují následující kritéria:
- metoda je validována podle referenční metody = referenční metody mají vždy v označení ISO nebo EN nebo CEN resp. kombinaci ISO EN např. ISO EN 6579-1 – průkaz Salmonella spp.,
- validace metody je provedena podle protokolu stanoveného v normě EN ISO 16140-2 nebo podle jiných mezinárodně přijatelných protokolů,
- jsou validovány pro kategorii potravin uvedenou v příslušném mikrobiologickém kritériu stanoveném v příloze I nařízení (ES) č. 2073/2005 nebo jsouvalidovány pro širokou škálu potravin podle normy EN ISO 16140-2
- Používání vlastních-autorských metod jako alternativních analytických metod je přijatelné, pokud:
- jsou validovány v souladu s protokolem stanoveným v normě EN ISO 16140-2 podle referenční metody stanovené pro ověření souladu s mikrobiologickými kritérii uvedenými v příloze I, jak je stanoveno ve třetím pododstavci a
- jsou certifikovány nezávislým certifikačním orgánem.
Certifikační orgány validují a certifikují alternativní metody podle protokolu stanoveného v normě EN ISO 16140-2 k referenční metodě, což je zárukou toho, že alternativní metody (komerční kity) měří stejně dobře jako mezinárodní standardizované referenční ISO metody. Evropské a mezinárodní certifikační orgány AFNOR (Association Française de Normalisation, Francie), MicroVal (International Validation and Certification Organisation, Nizozemí) a NordVal (část Nordic Committee on Food Analysis, Norsko) vydávají k certifikovaným alternativním metodám certifikáty, které je možné pro konkrétní analytické metody nalézt na jejich webových stránkách:
AFNOR: https://nf-validation.afnor.org/en/
MicroVal: https://microval.org/
NordVal: https://www.nmkl.org/