Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

ČZPI varuje před konzumací arašídů značky "Farmer"

08. 03. 2002
 

Na základě informace Světové zdravotnické organizace /WHO Global Salm-Surv Electronic Discussion Group/ ze dne 7.3.letošního roku ČZPI upozorňuje na výskyt Salmonelly v arašídech, které byly vyrobené firmou Heshan Mei Heong Yuen Food Industries Pty Ltd. (China) a distribuovány firmou Mei Heong Yuen Food Industries Pty Ltd. (Singapore). Jedná se o výrobky s obchodním názvem "Farmer Brand Shandong Peanuts" s datem minimální trvanlivosti /DMT - v originále "use by date") 28/8/2002.

Uvedený výrobek byl prokazatelně dovezen do Kanady, Austrálie a Velké Británie. Česká zemědělská a potravinářská inspekce nyní zjišťuje, zda arašídy, podezřelé z kontaminace, byly dovezeny také na český trh.

Podle informací Kanadské potravinářské inspekce /The Canadian Food Inspection Agency - CFIA/ mohou býr Salmonellou kontaminovány různé druhy a balení "Farmer" arašídů:

  • Shandong Peanuts   180 g  UPC 0 82312 12406 3
  • Garlic Flavour Peanuts  180 g  UPC 0 82312 12401 8 (arašídy s příchutí česneku)
  • Dried Peanuts    200 g  UPC 0 82312 12350 9
  • Dried Peanuts    400 g  UPC 0 82312 12351
  • Roasted Peanuts    200 g  UPC 0 82312 12345 5 (pražené arašídy)
  • Roasted Peanuts    400 g  UPC 0 82312 12349 3
  • Roasted Peanuts    200 g  UPC 0 69112 13252 8
  • Roasted Peanuts    400 g  UPC 0 69 112 13251 1

Ačkoliv zatím nebyl prokázán výskyt těchto výrobků na českém trhu, ČZPI varuje před konzumací arašídů značky "Farmer" výše uvedených balení a označení. Tyto arašídy by neměly být konzumovány lidmi ani zvířaty.

Onemocnění salmonelózou

Potraviny kontaminované bakteriemi Salmonelly nemusí vypadat zkaženě ani zapáchat.

Inkubační doba je několik hodin až 1-2 dny, v závislosti na množství požitých Salmonell a individuální vnímavosti. Běžnými symptomy salmonelózy jsou: nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem, přičemž nejsou vyloučeny ani závažné zdravotní důsledky.

Zdroje informací

  • Martyn Kirk, Coordinating Epidemiologist, OzFoodNet on behalf of The Communicable Disease Network of Australia & The Microbiological Diagnostic Unit Reported by: Andrea Ellis, Section Head, Outbreak Response and Issues Management, Bureau of Infectious Diseases, Health Canada http://www.inspection.gc.ca/english/

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce