Stáhněte si mobilní aplikaci google play Stáhněte si mobilní aplikaci app store
Přejít na:

ČZPI pokračuje v kontrole jakosti prodávaného ovoce a zeleniny

17. 07. 2002
 

Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce zopakovali rozsáhlou kontrolu jakosti čerstvého ovoce a zeleniny prodávaného v obchodních řetězcích a dalších prodejnách.

Zkušenosti z obdobné mimořádné kontroly, která proběhla v srpnu minulého roku, ukázaly díky své rozsáhlosti (téměř 14 tisíc zkontrolovaných šarží čerstvého ovoce a zeleniny) objektivní stav prodeje čerstvého ovoce a zeleniny na našem trhu (14 % kontrolovaných šarží nevyhovělo požadavkům na jakost a zdravotní nezávadnost). Výsledkem této obsáhlé kontroly však bylo nejen udělení pokut a opatření. Svaz obchodu ČR zprostředkoval společnou schůzku u kulatého stolu, při níž představitelé řetězců společně s pracovníky ČZPI výsledky kontroly čerstvého ovoce a zeleniny analyzovali. Ze společné diskuse vyplynulo, že nejen ČZPI, ale také představitelé obchodních řetězců mají zájem na tom, aby se ke spotřebiteli dostávala kvalitní čerstvá zelenina a ovoce a že je potřeba postupně učinit některé kroky, aby se situace na trhu zlepšila.

Na jaře letošního roku proto Svaz obchodu ČR zprostředkoval konzultace manažerů obchodních řetězců s odborníky ČZPI na téma “jakost ovoce a zeleniny”, jejímž výsledkem měla být lepší kvalita nabízeného zboží. Experti inspekce se zaměřili především na podrobný výklad příslušných norem, které se ovoce a zeleniny týkají.

Výsledky kontroly, která následovala, ukázaly, že skutečně došlo k významnému zlepšení jakosti čerstvého ovoce a zeleniny nabízeného nejen super a hypermarkety, ale také lokálními řetězci. Inspektoři zkontrolovali ve 150 provozovnách 2 406 šarží čerstvého ovoce a zeleniny, které vybrali z téměř 6 400 šarží, nabízených v době kontroly k prodeji. Výsledkem bylo 5,8 % nevyhovujících šarží, což je výrazně lepší výsledek oproti loňsku.

ČZPI přesto bude v rozsáhlé kontrole čerstvého ovoce a zeleniny pokračovat. Současně bude pokračovat i pracovní komunikace s obchodními řetězci. Dalším tématem konzultací by mělo být označování potravin.


Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Státní zemědělská a potravinářská inspekce