Download the mobile application google play Download the mobile application app store
go to:

Pouze polovina českých spotřebitelů čte informace na obalech potravin

03/27/2006
 
kosik.jpg Přesně 49% českých spotřebitelů vůbec nevěnuje pozornost informacím, které výrobci uvádějí na obalech potravin. Třetina z nich tvrdí, že je tyto údaje nezajímají. Prokázal to výzkum veřejného mínění, který pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekce (SZPI) koncem roku provedla agentura Focus, Marketing & Social Research.

Výzkum sledoval nejen informovanost spotřebitelů, ale také jejich názor na bezpečnost potravin, jejich nákupní chování a způsob, jakým s potravinami nakládají. 69% dotázaných uvedlo,že české potraviny jsou bezpečné a kvalitní, zatímco o zahraničních potravinách si to myslí jen 54% spotřebitelů. Nejbezpečnější pro nákup potravin jsou podle výsledků výzkumu malá pekařství, řeznictví a prodejny s pultovým prodejem, nejhůř dopadly bufety s rychlým občerstvením, tržnice a hypermarkety.

Dostatek informací o bezpečnosti potravin má podle  vlastního názoru 42% spotřebitelů, zatímco celá třetina se domnívá, že jich má málo. Na druhou stranu však výzkum ukázal, že spotřebitelé sami neprojevují velký zájem o takové informace. Pouze desetina respondentů se například snažila získat informace o podmínkách prodeje potravin. Navíc 32% spotřebitelů přiznalo, že jim žádné informace o bezpečnosti potravin nechybějí.

Inspekci velmi zajímalo, zda se spotřebitelé sami umějí při nákupu potravin bránit. Na otázku, zda vědí, kam se obrátit, pokud narazí na problém týkající se bezpečnosti potravin, odpovědělo 60%  respondentů, že neví. Téměř polovina dotázaných se přitom domnívá, že ochrana českých spotřebitelů před nezávadnými a nekvalitními potravinami je v Česku dobrá. Jen 2% ji považují za velmi špatnou.

lednicka.jpg Na otázky, týkající se bezpečného nakládání s potravinami po nákupu, odpověděla většina dotázaných správně. Je zřejmé, že přesto, že ne všichni aktivně vyhledávají informace, mají většinou dobré obecné znalosti. Přesto více než polovina dotázaných ne vždy doma striktně dodržuje dobu spotřeby a prošlé potraviny zřejmě ponechává v chladničce. Překvapivé bylo také přiznání 18% dotázaných, že někdy neomývá čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací. Téměř desetina spotřebitelů uvedla, že nakoupené potraviny nechává delší dobu po nákupu v autě a podobný počet respondentů přiznal, že zmrazuje jednou rozmražené potraviny. Velmi zarážející bylo i to, že 43% spotřebitelů bez obav odkrajuje plesnivé a nahnilé části zeleniny nebo ovoce a zbytek konzumuje, přestože je to pro zdraví nebezpečné.

Výzkum potvrdil známou skutečnost, že 70% spotřebitelů dnes upřednostňuje nákupy potravin v hyper a supermarketech nebo diskontních prodejnách a pouze čtvrtina chodí nakupovat do menších prodejen. Jako hlavní důvody pro nákupy v obchodních řetězcích respondenti uvedli širokou nabídku zboží, prodlouženou nákupní dobu a denně čerstvé pečivo a ovoce a zeleninu. U menších prodejen spotřebitelé oceňují především blízkost bydliště, osobní přístup personálu a nákup bez dlouhých front.

Potravinářská inspekce využije výsledky výzkumu při své další činnosti, především při  poskytování informací veřejnosti.

Podrobnější výsledky výzkumu a vybrané  grafy z tohoto výzkumu najdete dole.


Author: RNDr. Daniela Kolejková - 55344 CSc. - Czech Agriculture and Food Inspection Authority  

Attachments

  • pdf bezp_potravin.pdf [file size: 1,3 MB, extension: pdf] Bezpečnost potravin a český spotřebitel - Prezentacesociologického výzkumu pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci