Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Čtvrtina restaurací neprošla při kontrole fritovacích olejů

15. 01. 2019
 

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

Na základě nevyhovujících výsledků kontrol v minulých letech inspektoři SZPI uskutečnili v roce 2018 kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování – primárně restaurace a provozy rychlého občerstvení – nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu.

Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 26% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd.) a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Přehled všech kontrolovaných subjektů viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům akce bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozech společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Výsledky kontrolní akce v r. 2017 viz TZ ze dne 12. 12. 2017.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633