Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Bílé skvrny na povrchu jablek

04. 08. 2016
 

Po sociálních sítích a po emailech začalo kolovat video o tom, že na jablkách zakoupených v supermarketu se po přelití plodu horkou vodou objeví bílé skvrny. Spotřebitelé se domnívají, že je to zapříčiněno používáním chemikálií pro ošetření jablek, které mohou být zdraví škodlivé.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce situaci prověřila. Jedná se o tzv. poplašnou zprávu.

S nejvyšší pravděpodobností se ve skutečnosti jedná nikoli o nebezpečné chemikálie, ale o vosky aplikované v tenké vrstvě na povrchu plodů, které se používají jako ochrana před vysycháním pletiv i pro jejich zpevnění. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nepovažuje uvedenou videoprezentaci za pravdivou.

Vosky tvoří poživatelné povlaky, jsou chemicky stálé a fyziologicky zcela nezávadné. Toho se využívá zejména u ovoce a zeleniny z důvodu zamezení ztrát vypařováním, omezení těkání aromatických látek, ale také aby se předešlo mikrobiální infekci, kdy se na povrch plodů uměle aplikuje voskový povlak (např. vosk karnaubský, včelí). Navíc, u řady druhů ovoce se krycí vosková kutikula na povrchu vyskytuje přirozeně.

Při chemickém ošetření smí pěstitel použít pouze schválené účinné látky, jejichž přítomnost SZPI laboratorně ověřuje. Legislativa však neukládá povinnost informovat spotřebitele o voskování plodu.