Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Nedravé sladkovodní ryby českých rybníků

27. 07. 2015
 

Líni, marény, amuři a tolstolobici

V České republice je hlavní produkční rybou kapr. Protože ale kapr nedokáže zužitkovat přirozeně se vyskytující potravu úplně, jsou k němu do rybníku přisazovány i další druhy ryb. Z nedravých lze uvést lína, marénu, amura a tolstolobika.

Nejčastěji se lze s těmito rybami setkat přímo při výlovech rybníků, nabízí je však i řada specializovaných obchodů a tvoří vítané zpestření jídelníčku.

Lín obecný

Lín obecný je naše domácí kaprovitá ryba. Pro srovnání, kapr je v Čechách vlastně přivandrovalcem. Pochází z povodí Dunaje a do Čech byl dovezen v hlubokém středověku. Lín má nádherně zeleně zabarvené tělo a tak drobné šupiny, že na první pohled vypadá, jako by ani šupiny neměl. Povrch těla kryje silná vrstva slizu. V porovnání s kaprem roste lín velmi pomalu a do tržní velikosti se dostává nejdříve ve čtvrtém roce života, ale to má stále velikost pouze okolo 20 centimetrů. Lín má výborné maso a u sousedů v Německu a v Itálii je oblíbenější než kapr. Kvalita masa se zde považuje za srovnatelnou s masem pstruha duhového.

Čerstvý lín má typickou kovově zelenou barvu, pružnou svalovinu – po tlaku prstem se dolík lehce zacelí, žábra jsou tmavě červená a oko je vystouplé a stále jasné. Kromě barvy jsou uvedené znaky čerstvosti aplikovatelné také na ostatní chlazené ryby prodávané v celku.

Lín je ryba vysoce odolná, schopná přežít i ve velmi tvrdých podmínkách a po zabytí její nervová soustava ještě několik hodin reaguje na vnější podněty. Je proto vhodné líny zabít a vykuchat večer před vlastní přípravou, než být pak překvapen a případně i opařen vřelým olejem z pánvičky, na které poskakují právě smažení líni. Kromě smažení je možné líny připravovat prostřednictví řady další receptů – z línů je i vynikající polévka.

Maréna

Maréna se k nám dostala od našich severních sousedů z Polska. Na první pohled připomíná tzv. bílé ryby, ale jedná se o blízké příbuzné pstruhů, s nimiž sdílí jednu živočišnou čeleď – jedná se o ryby lososovité. Jejich maso se skutečně blíží kvalitě pstruhů, je však tučnější. Jejich nevýhodou je, že se málokdy stanou úlovkem při sportovním rybolovu. Marény jsou výborné uzené.

Amur

Amur je původem z povodí řeky Amur (východní Asie, na pomezí Ruska, Číny a Mongolska). Na první pohled připomíná protáhlého kapra. K nám byl dovezen jako ryba, která měla vhodně doplnit naše druhy ryb, protože původní předpokladem bylo, že se bude živit vodními rostlinami, které naše tradiční ryby nijak nekonzumují. Faktem je, že rostlin si amuři všímají až ve druhé řadě, spíše se jedná o kapří konkurenci. Naprostým omylem se ukázalo vysazení amurů do některých slepých ramen na jižní Moravě, kde amuři úspěšně nejprve zlikvidovali porosty leknínů a poté stulíků. Na druhou stranu je to ryba s výborným masem, které lze srovnat s masem kapřím. Někteří gurmáni mu dokonce dávají přednost před masem kapřím. Výborný je uzený, jinak lze amura připravit v podstatě stejnými recepty jako kapra.

Tolstolobik

Tolstolobik je ze stejných končin jako amur. Živí se drobnými vodními rostlinami a dokáže dorůstat v našich vodách délky nad 1 metr a hmotnosti nad 30 kilogramů. Je častým obyvatelem rybníků, kde poměrně rychle roste. Kvalita jeho masa bývá hodnocena velmi rozdílně. Někdo mu nemůže přijít na jméno, zatímco další spotřebitelé jej mají v oblibě. Jeho maso je tučnější a dobrý je uzený nebo pečený se zeleninou a bylinkami.

Závěrem

Všechny tyto druhy ryb jsou prakticky stálou nabídkou speciálních rybích prodejen. Nezbývá než vyzkoušet některý z výše uvedených druhů a následně zvážit, zda by si nezasloužil stát se častější složkou rodinného jídelníčku.

PS: Specialisté na ryby jistě odpustí, že maréna a tolstolobik nejsou označením zcela odborným, ale pod těmito názvy jsou tyto ryby v obchodech nejčastěji prodávány.


Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora