Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Zelenina

13. 05. 2013
 

Jedním z pilířů výživy moderního člověka by měla být zelenina. Zelenina je zdrojem celé řady nutričně významných látek - obligátních vitamínů, minerálních látek, enzymů, jednoduchých cukrů a vlákniny. Je také zdrojem biologicky velmi hodnotné vody, kterou dokáže, zejména v létě, lidskému organismu velmi dobře doplnit. Jako vše i zelenina má svoji slabou stránku, některé druhy obsahují relativně málo určitých aminokyselin, které je nutné doplňovat menším množstvím potravin živočišného původu nebo luštěninami. V zelenině lze poměrně často nalézt také rezidua ochranných látek, pesticidů. Některé druhy, např. kořenová zelenina, mají tendenci z půdy více přijímat těžké kovy. Zelenina obecně obsahuje mnoho dusičnanů a rekordmankou je červená řepa. Proto jsou každý rok odebírány stovky vzorků zeleniny pro provedení chemických analýz a v případě zjištění nevyhovujících nálezů musí prodejci a výrobci přijmout vhodná opatření k omezení výskytu takových případů. Zcela vyloučit je ale asi nikdy nepůjde.

V kuchyni má zelenina v porovnání s ostatními druhy potravin naprosto ojedinělé postavení. Lze z ní samotné, případně za pomoci koření a olivového oleje, připravit kompletní plnohodnotné obědové menu, které neodmítne ani milovník masitých pokrmů. Trávení zeleniny je pro organismus mnohem méně náročné než trávení masa a nevzniká tolik zatěžujících odpadních látek, mezi které patří například močovina.

Základním požadavkem zákazníků je, aby zelenina byla čerstvá, nebyla napadena chorobami a škůdci, nevykazovala známky hnilob nebo plísní a byla v optimální fázi zralosti. V moderním obchodě, kde jsou nabízeny produkty původem z celého světa, je samozřejmě nemožné, aby byly některé produkty sklizeny v optimální konzumní zralosti. Proto jsou zpravidla sklizeny dříve a dozrávají v průběhu své cesty k zákazníkům.  K takovým dlouhým cestám za zákazníky jsou šlechtěny speciální odrůdy, které vydrží přepravu i delší dobu distribuce. Že pak taková rajčata nebo jahody nemají stejnou chuť jako ty ze zahrádky, je pochopitelné, a pokud to někomu nevyhovuje, nemusí je kupovat.

Zelenina je velmi zajímavá i svým produkčním potenciálem. Z jednotky plochy pěstované zeleniny je možné nasytit mnohem více lidí, než pokud je obdobná rostlinná produkce ještě transformována přes zvířata na živočišné bílkoviny.

Zelenina má proto velkou budoucnost pro všechny, kdo nezanedbávají své zdraví jako ekonomická i ekologická alternativa současného, poněkud diskutabilního stravovacího stylu.

Pokud je na výběr, pak by měla být používána zelenina z ekologického hospodaření. Současný stav poznatků umožnuje produkci ekologické zeleniny prakticky při nákladech srovnatelných s náklady vynaloženými na zeleninu konvenční. Snad pouze boj s plevelem je u ekologické zeleniny poněkud dražší. Zelenina pěstovaná ve zdravé půdě je nejen sama zdravá, ale je i nutričně optimální pro zákazníky.

A abychom nezapomněli, do čerstvé zeleniny nejsou přidávána žádná „éčka“……


Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora