Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Víno

11. 09. 2017
 

Zvyšování cukernatosti

Pravidla pro obohacování - zvyšování přirozeného obsahu alkoholu:  
Maximální limity pro zvyšování přirozeného obsahu alkoholu platné od roku 2011
ČECHY
 
Vína bez CHOP/CHZO a vína s CHZO (dříve "stolní" vína, zemská vína)
Vína s CHOP (jakostní odrůdová nebo známková vína, VOC)
 
bílé a růžové
červené
bílé, růžové i červené
max. alkohol ve víně (% obj.)
11,5
12,0
15
max. cukernatost upraveného moštu
(° NM)
19,3
20,2
25,2
MORAVA
 
Vína bez CHOP/CHZO a vína s CHZO (dříve "stolní" vína, zemská vína)
Vína s CHOP (jakostní odrůdová nebo známková vína, VOC)
max. alkohol ve víně (% obj.)
12,0
12,5
15
max. cukernatost upraveného moštu
(° NM)
20,2
21,0
25,2
Ve vinařské zóně A (vinařská oblast Čechy) lze zvyšovat přirozený obsah alkoholu maximálně o 3 % obj., což odpovídá navýšení cukernatosti moštů a rmutů maximálně o 5 °NM.
Ve vinařské zóně B (vinařská oblast Morava) lze zvyšovat přirozený obsah alkoholu maximálně o 2 % obj., což odpovídá navýšení cukernatosti moštů a rmutů maximálně o 3,4 °NM
 
 
 

Přílohy