Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Bakteriální toxiny v potravinách

12. 02. 2004
 

Bakteriální toxiny byly objeveny v 19. století. Patří mezi nejsilněji působícími toxiny v přírodě. Klobásový jed (botulotoxin) a tetanotoxin jsou nejsilněji působícími toxiny vůbec, proto jsou označované jako „supertoxiny“. Toxiny jsou uvolňovány do potravin během růstu bakterií v kontaminované potravině.

Do organismu se toxiny bakterií dostávají pozřením kontaminované potraviny. U konzumentů, pak mohou vyvolat otravy z potravin tzv. alimentární intoxikace. Toxiny, které poškozují buňky střeva a u postiženého jedince vyvolávají průjmy a zvracení, jsou označovány jako tzv. enterotoxiny. Onemocnění se pak nazývá enterotoxikóza. Jiné typy toxinů zasahují především nervové buňky (tzv. neurotoxiny). K těmto toxinů patří již zmiňovaný botulotoxin a tetanotoxin.

aktualizováno: 30. 6. 2009


Zpracoval: Mgr. Lenka Bartošová - 55307 PhD. - Referentka OKLC (ÚI SZPI)