Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

V jídelníčku nemají chybět naklíčená semena

20. 08. 2002
 
Semena obsahují kromě zárodku nové rostliny i různá množství zásobních látek, které slouží k jeho výživě až do doby, než si začne vytvářet vlastní stavební látky. Jsou to zejména cukry ve formě škrobů, tuky a bílkoviny. Kromě toho je každé semínko vybaveno i startovací dávkou minerálních látek.
Proto se také semena považují, ať už neporušená, či rozemletá, za nutričně hodnotnou potravinu. Nesmí však po jejich rozemletí dojít k oddělení obalových částí, které obsahují velké množství vlákniny a minerálních látek. 

Vysoký obsah vitamínů 

Dnes se ale konzumují také semena naklíčená. Při tomto procesu v nich dochází k zásadním biochemickým změnám, které mají pro výživu člověka velmi pozitivní přínos. Jakmile totiž semeno přijme vodu (a je v dostatečné míře přítomen i atmosférický kyslík), začnou se v zárodku a jeho okolí vytvářet sloučeniny, které upravují zásobní látky na formu využitelnou pro další růst rostlinky, a ty se pak začnou štěpit na jednodušší. Organismus poté už nemusí vydávat tolik energie na jejich trávení. Velkým přínosem pro výživu člověka je také přítomnost enzymů a vitamínů, které při klíčení vznikají. Protože je mladá rostlinka nutně potřebuje, výrazně vzroste jejich obsah (až několikanásobně). Navíc jsou koncentrovány v malém objemu semene a klíčku. 

Jen zdravotně nezávadná 

Dnes už lze naklíčená semena najít pravidelně v prodejnách potravin. Pokud se však někdo rozhodne pro naklíčení v domácích podmínkách, je třeba mít na zřeteli, že ne všechna semena se pro tento účel hodí. To se týká především osiv. Semena určená pro setí jsou totiž předem upravovaná tak, aby odolala počátečnímu náporu chorob a škůdců. Na svém povrchu pak obsahují okem nepostřehnutelnou vrstvu chemických ochranných látek - mořidel.
Dalším rizikem se mohou stát semena sice nemořená, ale skladovaná v nevhodných podmínkách. Bývají nejen znečištěná na povrchu, ale mohou být kontaminována nežádoucími mikroorganismy, zejména plísněmi. Při nakličování ve vlhku a teple se pro ně vytvářejí výtečné životní podmínky, dochází k jejich rychlému množení - důsledkem pak bývají zažívací potíže po jejich požití. 

Výsledky kontrol 

Doba vhodná pro konzumaci naklíčených semen je časově omezená, proto musí být kromě výrobce a názvu potraviny na obalu uvedeno i datum použitelnosti a stanoveny skladovací podmínky.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce samozřejmě sleduje i tento typ potravin. Při jejích kontrolách jsou zjišťovány zejména závady v označování (chybějící povinné údaje) a porušení předepsaných skladovacích podmínek (vyšší teplota).
Poměrně značným problémem se stává také nesplnění mikrobiologických požadavků. Při laboratorních analýzách bývá v těchto výrobcích často zjišťována nepřípustná kontaminace mikroorganismy - v ojedinělých případech byly plísně viditelné dokonce i pouhým okem. Při zjištění zdravotně závadné potraviny je na kontrolovanou šarži pochopitelně vydán zákaz prodeje.

aktualizováno: 31.7. 2009

Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora