Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Oblíbená ledová káva neboli ice coffee

14. 07. 2015
 
Káva je nedílnou součástí života většiny z nás, horký šálek s vonícím nápojem zpříjemní ranní vstávání i posezení s přáteli. Káva však může být i příjemným chladivým osvěžením. Nápoj připravený z vychlazené kávy známe pod označením ledová káva, ice coffee nebo také jako kávu frappé. 
Pod označením Ledová káva nebo také Ice coffee se můžeme při nákupu setkat se dvěma odlišnými kategoriemi nápojů. Jde buď o skupinu ochucených nealkoholických nápojů, nebo o kategorii mléčných nápojů. Informace o druhu nápoje má pro spotřebitele zásadní význam, při výběru je proto dobré jim věnovat pozornost, abychom charakterem zakoupeného výrobku nebyli zklamáni.

V čem jsou rozdíly

U ochucených nealkoholických nápojů je převažující složkou voda, jedná se tedy o lehčí osvěžující nápoje. Ledové kávy na bázi vody patří mezi typické nápoje s povzbuzujícími účinky určené pro dospělé, oblíbené jsou jako cestovní občerstvení, spolu s energetickými nápoji obvykle nechybějí v sortimentu prodejen u čerpacích stanic. Mléčné kávové nápoje na rozdíl od ledových káv ze skupiny nealkoholických nápojů, do kterých je mléko přidáváno v malém množství, obsahují nejméně 50 % mléka. Patří tedy mezi mléčné výrobky, které jsou důležitým zdrojem bílkovin, vápníku atd. K výrobě ledové kávy, ať už patří do skupiny mléčných či nealkoholických nápojů, se používá káva, kávový sirup, kávový extrakt, případně i kávové aroma. Minimální obsah kávy či kávového extraktu není u nápojů označených jako Ledová káva předepsán. Jednotlivé nápoje se tedy liší zejména podílem kávové složky a podílem mléka. Údaji o množství jednotlivých složek je tedy dobré věnovat při nákupu pozornost. V řadě případů je chuť nápojů stylizována do podoby dobře známých tradičních typů kávy, na což obvykle výrobce upozorní deklarací na obale - např. caffe latte (silné espreso doplněné trojnásobným objemem mléka), caffe mocca atd. Charakteristickou hořkou chuť uděluje kávě kofein, k dochucení jsou často použity různé ingredience jako vanilka, skořice, zázvor, kardamon, hřebíček, kakao, karamel a další aromatické látky.

Co nesmí chybět na obale

  • Na obale pro spotřebitele musí být uvedeny základní údaje: obchodní jméno výrobce nebo dovozce popřípadě prodávajícího a jeho sídlo, údaj o množství výrobku, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti (podmínky skladování), údaj o složení podle použitých surovin, přídatných látek, aromat a potravních doplňků, údaj o alergenech a od prosince 2016 i výživové údaje.
  • Upozornění "Obsahuje kofein" musí být u nealkoholických nápojů uvedeno pouze v případě přidaného kofeinu. U kávových nápojů je kofein obsažen jako přirozená součást kávové složky. Běžný spotřebitel automaticky spojuje kávový nápoj s přítomností kofeinu, proto stejně jako v případě kávy nemusí být toto upozornění uvedeno. U řady nealkoholických nápojů však výrobci deklarují skutečný obsah kofeinu v nápoji.
  • Všechny povinné údaje musí být na obale pro spotřebitele uvedeny v českém jazyce.

Jak je uchovávat

Ledové kávy, ať už se jedná o ochucené nealkoholické nápoje či mléčné nápoje, patří většinou mezi trvanlivé výrobky. Nealkoholické nápoje jsou ošetřeny pasterací, mléčné nápoje rychlým záhřevem při vysokých teplotách (UHT technologií - ultra high temperature). Mléčné nápoje by měly být uchovávány při teplotě do 24 °C, stejné doporučení platí rovněž pro nealkoholické nápoje. Nápoje jsou určeny po otevření k okamžité spotřebě, pokud výrobce neuvede na obale jinak. Při prodeji jsou ledové nápoje umístěny často v chladicích boxech, a to z důvodu optimální teploty k podávání ke konzumaci. Ledové kávy ze skupiny mléčných nápojů se tradičně prodávají v nápojových kartónech s brčkem, zatímco nealkoholické nápoje jsou obvykle nabízeny v plechovkách. U nápojů v plechovkách je nezbytné dodržovat základní hygienické zásady, vyvarovat se pití nápoje přímo z plechovky. Povrch plechovky může být totiž kontaminován původci onemocnění. Některé plechové obaly jsou proto již opatřeny odnímatelným plastovým víčkem či jiným přebalem, který chrání vrchní část plechovky. 

Výsledky kontrol

Mezi nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce patří chybné nebo neúplné značení - chybějící datum minimální trvanlivosti, neuvedení povinných údajů v českém jazyce. V několika případech byly ledové kávy z kategorie nealkoholických nápojů hodnoceny jako nevyhovující z důvodu nesplnění mikrobiologických požadavků.  

Kávovník pochází patrně z Etiopie. Zrnka kávy začali na přelomu 12. a 13. století pražit, mlít a přelévat vodou Habešané. Odtud se jejich zvyk velmi rychle rozšířil do arabského světa. Díky rozvoji obchodu se káva dostala velmi brzy také do Evropy. Dnes je káva oblíbená na celém světě a dá se říci, že je mezinárodním nápojem. Během doby prošly způsoby přípravy a podávání určitým vývojem. Mezi nejznámější typy patří bezesporu espreso, kapuccino, tzv. turecká káva, ale také ledová káva neboli frappé. V posledním případě jde o vychlazenou kávu podávanou s různými přísadami - ledem, šlehačkou, citrónovou šťávou, čokoládou nebo mlékem. Původní recept pochází ze severní Afriky. Dnes je tento druh kávy velmi rozšířený, během dovolené si vynikající caffé frappé můžeme vychutnat ve středomořských zemích - v Řecku, Španělsku, Itálii, oblíbené je i ve Francii.

Odkud přišla

Kávovník pochází patrně z Etiopie. Zrnka kávy začali na přelomu 12. a 13. století pražit, mlít a přelévat vodou Habešané. Odtud se jejich zvyk velmi rychle rozšířil do arabského světa. Díky rozvoji obchodu se káva dostala velmi brzy také do Evropy. Dnes je káva oblíbená na celém světě a dá se říci, že je mezinárodním nápojem. Během doby prošly způsoby přípravy a podávání určitým vývojem. Mezi nejznámější typy patří bezesporu espreso, kapuccino, tzv. turecká káva, ale také ledová káva neboli frappé. V posledním případě jde o vychlazenou kávu podávanou s různými přísadami - ledem, šlehačkou, citrónovou šťávou, čokoládou nebo mlékem. Původní recept pochází ze severní Afriky. Dnes je tento druh kávy velmi rozšířený, během dovolené si vynikající caffé frappé můžeme vychutnat ve středomořských zemích - v Řecku, Španělsku, Itálii, oblíbené je i ve Francii.

Zpracoval: Ing. Kateřina Pavelková - oddělení speciální metodiky