Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Botulismus

26. 06. 2009
 
Nebezpečné onemocnění botulismus je vyvoláno požitím botulotoxinu, neurotoxického proteinu, v potravině. Uvedený toxin tvoří striktně anaerobní sporogenní bakterie Clostridium botulinum při teplotním rozmezí 4-40°C a v rozmezí pH 4,7-8,5.
Botulotoxin (klobásový jed) a tetanotoxin jsou nejsilněji působící toxiny vůbec. Biologická aktivita obou toxinů je stanovována pomocí tzv. minimální letální dávky DNM100. Bojové otravné látky, jako “výtvor” lidské, agresivní, vědeckotechnické civilizace, jsou ve srovnání s těmito toxiny stotisíckrát méně toxické. Smrtelná dávka botulotoxinu pro člověka činí přibližně 6x10-8 g.
Vegetativní forma Cl. botulinum roste v rozmezí teplot 10-50 °C a přestává se množit při pH nižším než 4,5. Klostridia jsou relativně citlivá na obsah soli (NaCl) v potravině. Účinnou zábranu množení klostridií v potravinách představuje dusitan.
Cl. botulinum není jednolitým mikroorganismem. V rámci tohoto druhu byly popsány značně rozdílné bakteriální kmeny, která však mají dominantní společný znak – produkci specifického toxinu. Vzhledem k tomu, že postupně izolované kmeny Cl. botulinum nebyly antigenně identické, byly tyto kmeny rozděleny do několika antigenních sérovarů. V současné době je známo celkem 8 antigenních sérovarů (A, B, C1, C2, D, E, F, G).
Spory Cl. botulinum přežívají působení teploty 121°C po dobu 3 minut.
Toxin (botulotoxin)– termostabilita toxinu Cl. botulinum není příliš vysoká, botulotoxin může být inaktivován varem. Snížení pH poté, co již byl toxin vytvořen nevede k inaktivaci botulotoxinu. 

Výskyt 

Cl. botulinum, především jeho spory se vyskytují v půdě, bahně, vodě a dále na kořenové i jiné zelenině. Kromě toho se nacházejí v trávicím traktu zvířat, odkud mohou být vylučovány do prostředí. 

Rizikové potraviny 

Jsou obecně potraviny konzervované, a to především rybí výrobky, resp. maso a masné výrobky, ale též konzervovaná zelenina, ovoce a houby. 

Patogeneze 

Botulotoxin je vstřebáván z potravy. Cl. botulinum prakticky nekolonizuje povrch střevní sliznice ve střevech dospělého člověka, i když v poslední době byly popsány výjimky.
Po požití botulotoxinu v kontaminované potravině dojde v trávicím traktu k aktivaci tohoto toxinu proteolytickými enzymy.
Působení toxinu spočívá v první fázi ve specifické vazbě toxického polypeptidu k buněčným stěnám nervových buněk. Tato vazba je podmíněna přítomností specifických receptorů na povrchu těchto buněk. Samotný účinek neurotoxinů spočívá v eliminaci nervových vzruchů v synapsích nervových buněk.
V důsledku zábrany přenosu nervových vzruchů dojde k ochrnutí dýchacích svalů s souběžně s tím k cévnímu selhání. Pokud nebylo podáno specifické antisérum může intoxikace vést až k smrti. 

Příznaky 

Inkubační doba závisí na množství toxinu a pohybuje se v rozmezí asi 5 hodin až 5 dnů.
Bylo zjištěno, že dřívější nebo současné podání alkaloidu čajového teofilinu prodlužuje dobu od objevení se klinických příznaků až do smrti.
Nejprve se dostavují příznaky všeobecné: malátnost, bolesti břicha, zvracení. Následují příznaky nervové: dvojité vidění, rozšíření zornic, sucho v ústech, poruchy polykání, zástava střevní peristaltiky, poruchy dýchání.


aktualizováno 26. 6. 2009

Zpracoval: Ing. Jana Hájková - Oddělení metodiky kontroly
Zpracoval: Alena Ježková