Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Případ krůty s „překvapením“ má nečekané rozuzlení

29. 01. 2008
 

V minulých dnech řešila Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci se Státní veterinární správou zajímavý podnět. Spotřebitelka z Prostějova si v prosinci loňského roku zakoupila v prodejně Lidl hluboce zmrazenou krůtu. Když se ji však po měsíci rozhodla upéct a zkonzumovat, čekalo jí překvapení. Při krájení zjistila, že ve svalovině krůty se skrývá předmět z umělé hmoty, vzdáleně připomínající stříkačku.

Spotřebitelka se svou stížností obrátila na Státní veterinární správu, protože se však jednalo o balený výrobek z Francie, zabývala se tímto podnětem také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři SZPI v rámci pátrání po původu tohoto výrobku dospěli k závěru, že oním cizorodým předmětem je indikátor propečení drůbeže, tzv. pop up, který pomáhá spotřebitelům poznat, kdy je maso krůty správně propečené. Tyto indikátory se běžně používají v zemích západní Evropy. Zjištění SZPI potvrdili i představitelé společnosti Lidl. Problém tedy vznikl pouze proto, že si spotřebitelka při zakoupení krůty špatně prostudovala etiketu výrobku, neboť zmiňovaný indikátor byl na obale řádně označen (viz fotografie).

Na základě těchto zjištění bylo shledáno, že uvedený výrobek je zdravotně nezávadný a smí se i nadále prodávat.


Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI, tel.: +420-542426633