Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Použití konzervačních látek při výrobě kysaného zelí a ostatní mléčně kvašené zeleniny

15. 07. 2015
 
Podle stanoviska Ministerstva zdravotnictví ze dne 29. 4. 2009 patří kysané zelí mezi mléčně kvašenou zeleninu. Ve vztahu ke kategorizaci potravin pro účely nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, lze výrobek kysané zelí i další mléčně kvašenou zeleninu zařadit do kategorie 04.2.2 Ovoce a zelenina v octě, oleji nebo slaném nálevu, kde je použití konzervačních látek - kyseliny sorbové a kyseliny benzoové nebo jejich solí jednotlivě nebo v kombinaci v nejvyšším přípustném množství 2000 mg/kg povoleno.
Toto stanovisko se však nevztahuje na výrobek Nošovické kysané zelí, což je výrobek s chráněným označením původu, a v tomto výrobku použití konzervačních látek není povoleno.
Aktualizováno: 15. 7. 2015