Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci Stáhněte si mobilní aplikaci
Přejít na:

Organizační a jednací řád Komise Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro hodnocení a zatřiďování vína

10. 07. 2015
 

Organizační a jednací řád Komise Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro hodnocení a zatřiďování vína  

Článek 1

Tento řád upravuje postup Státní zemědělské a potravinářské inspekce (dále jen „inspekce“) při hodnocení a zatřiďování vína podle § 26 zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „zákon“).

Článek 2

(1) Hodnocení vína pro účely zatřídění podle § 26 zákona provádí Komise inspekce pro hodnocení a zatřiďování vína (dále jen „komise“). Návrh zatřídění na základě senzorického hodnocení vín provádí členové komise. Na základě podkladů předložených tajemníkem komise je následně rozhodnuto osobou ředitele inspektorátu v Brně o žádosti o zatřídění vín. Členy komise jsou fyzické osoby z řad vinařských odborníků mající platné osvědčení o složení senzorické zkoušky prováděné Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí nebo senzorické zkoušky podle Mezinárodní organizace pro normy (ISO), Deutsches Institut für Normung (DIN) nebo Österreichische Norm (ÖNORM). Kopie osvědčení  jednotlivých členů komise jsou uloženy na inspekci. Platné osvědčení o složení jedné z výše uvedených zkoušek však nezakládá právní nárok na členství komisi.
(2) Tajemník, zástupce tajemníka a 2 asistenti (dále „funkcionáři“) organizují a zajišťují činnost komise. Úkony, ke kterým je podle jednotlivých ustanovení tohoto řádu oprávněn či povinen tajemník, v případě nepřítomnosti tajemníka vykonává jeho zástupce. Ve výjimečných případech může tyto úkony vykonávat některý z asistentů.
(3) Členy komise a její funkcionáře do funkce ustanovuje a z funkce odvolává ústřední ředitel inspekce na návrh ředitele inspektorátu v Brně.
(4) Osoba navrhovaná za člena komise musí na žádost inspekce předložit osvědčení o složení senzorických zkoušek v oboru vína podle odst. 1 a dále vyplněný a podepsaný dotazník, v němž potvrdí, že souhlasí s uvedením svého jména ve zveřejněném jmenném seznamu členů komise. Součástí dotazníku je i písemný souhlas zaměstnavatele s činností této osoby v komisi, pokud je tato osoba zaměstnancem.
(5) Funkcionáři komise musí před svým ustanovením do funkce vyplnit a podepsat dotazník, v němž potvrzují, že souhlasí s uvedením svého jména ve zveřejněném jmenném seznamu funkcionářů komise.
(6) Jmenný seznam členů komise podle odst. 4 a funkcionářů komise podle odst. 5 zveřejní inspekce na svých webových stránkách.

Článek 3

(1) Členové a funkcionáři komise jsou povinni řídit se při výkonu své činnosti platnými právními předpisy a tímto řádem. Každý člen komise po svém ustanovení do komise obdrží jedno vyhotovení tohoto řádu, což  potvrdí svým podpisem.
(2) Za činnost komise odpovídá tajemník.
(3) Tajemník má povinnost předložit jedenkrát za rok ústřednímu řediteli podklady k vyhodnocení činnosti jednotlivých členů komise. Při zjištění závažných nedostatků, zejména s ohledem na nepřijatelné rozdíly v  hodnocení komise a v individuálním hodnocení členem komise, může být člen z komise odvolán. 
(4) Asistenti zajišťují administrativní úkony, přípravu vzorků pro zasedání komise apod.
(5) Funkcionáři komise nesmí provádět senzorické hodnocení vín v komisi.

Článek 4

(1) Výrobce vína (dále jen „žadatel“) podá žádost o zatřídění vína dle ustanovení § 26 odst. 7 zákona, na formuláři, jehož vzor je uveden v příloze č.1, na inspektorát v Brně, pracoviště Běhounská 10, Brno. Žadatel může žádost o zatřídění vín podat i prostřednictvím Portálu farmáře (eAGRI). Převzetí vzorků bude zajištěno odpovědnou osobou v pracovní dny vždy v době od 7:00 do 14:00 hodin. K této žádosti přiloží výsledky akreditovaného rozboru dílčího vzorku A vína z akreditované laboratoře ve smyslu § 26 odst. 6 písm. a) zákona č. 321/2004 Sb. a 2 vzorky vína, tj. dílčí vzorky B a C podle § 12 odst. 1 písm. b) a písm. c) vyhlášky č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství (dále jen „vyhláška).
(2) Žadatel odpovídá za správnost údajů, které uvede v žádosti dle ustanovení § 26 odst. 3 zákona.
(3) Žadatel při podání žádosti uhradí správní poplatek za hodnocení a zatřídění vína a vydání rozhodnutí (položka 77 písm. b), c) sazebníku správních poplatků, který tvoří přílohu zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů). Předmětem poplatku není vydání prvního rozhodnutí o zatřídění jakostního vína, jakostního vína s přívlastkem, jakostního šumivého vína stanovené oblasti, aromatického jakostního šumivého vína stanovené oblasti, pěstitelského sektu a jakostního likérového vína u prvních 8 vzorků vína jednoho výrobce v jednom kalendářním roce, nepřesáhne-li množství zatřiďovaného vína 10 000 litrů včetně v šarži. Ve správním poplatku nejsou zahrnuty náklady na laboratorní rozbor dílčího vzorku A, které hradí vždy žadatel.

Článek 5

(1) Rozbor vína provádějí ve smyslu § 26 odst. 4 písmene b) zákona akreditované laboratoře akreditovanými metodami dle Sborníku mezinárodních metod rozboru vína a moštu Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV), v platném znění nebo z těchto metod vycházejí (dále jen „akreditované laboratoře“). Jejichž seznam je zveřejněn na internetových stránkách  Ministerstva zemědělství nebo na internetových stránkách SZPI.
(2) V případě, že výsledky laboratorního rozboru vína ve sledovaných znacích nebudou odpovídat požadavkům stanoveným přímo použitelnými právními předpisy Evropské unie nebo požadavkům stanoveným v prováděcích předpisech zákona, nebude toto víno předloženo k hodnocení komisi. Ředitel inspektorátu v Brně pak rozhodne v souladu s § 26 odst. 8, první věta zákona 321/2004 Sb. a článkem 10 tohoto řádu, zda toto víno lze nebo nelze uvést do oběhu.
(3) Výsledky laboratorních rozborů dílčího vzorku A uvedené v protokolu o zkoušce (skutečný obsah alkoholu, celkový obsah alkoholu, obsah bezcukerného extraktu, obsah těkavých kyselin, celkový obsah SO2, obsah volného SO2, cukr– suma glukózy a fruktózy (u šumivých nebo perlivých vín bude vždy uvedena i sacharóza a přetlak), hustota relativní, celkový obsah kyselin popřípadě jiné), které jsou vydávány akreditovanou laboratoří, mohou být kontrolovány inspekcí nebo jí pověřeným subjektem. Zjištěné nedostatky, odchylky od povolených tolerancí u jednotlivých metod nebo jiné závažné nesrovnalosti mohou být důvodem k neuznání výsledků laboratorních rozborů. U akreditovaných laboratoří bude stran takových zjištění inspekce informovat orgán, který prováděl akreditaci laboratoře.
(4) K prověření výsledků rozborů vína z laboratoře, které jsou přílohou žádosti nebo k ověření identity zatřiďované šarže vína, může být v souladu s § 12 odst. 1 písm. c) vyhlášky použit dílčí vzorek C. 

Článek 6

(1) Senzorické hodnocení zatřiďovaných vín provádí zpravidla sedmičlenná komise na jednotlivých zasedáních, která svolává funkcionář komise. Zasedání komise se koná v organoleptické místnosti inspektorátu v Brně, Běhounská 10.
(2) Komise je ustanovena náhodným způsobem na základě losování. Ze seznamu všech členů komise, uvedeného na webových stránkách inspekce, je vylosováno 12 členů komise. Vylosovaní členové komise jsou telefonicky vyzváni k účasti na zasedání komise. Nepotvrdí-li účast na zasedání komise prvních 7 vylosovaných členů, jsou jednotlivě oslovováni další vylosovaní členové komise tak dlouho, až je počet sedmi členů komise naplněn. Losování je prováděno automaticky softwarem informačního systému víno.
(3) Pokud se vylosovaný člen komise, přesto, že potvrdil účast na zasedání, nebude moci  zasedání zúčastnit, musí svoji neúčast řádně odůvodnit a bez zbytečného odkladu tuto skutečnost sdělit tajemníkovi nejpozději 1 pracovní den před zasedáním komise, aby mohla být komise doplněna způsobem popsaným v odstavci 2.
(4) Při zahájení zasedání předkládá tajemník členům komise návrh na předsedu komise, který řídí vlastní hodnocení a zatřiďování vín. O tomto návrhu hlasují členové komise a rozhodnou prostou většinou hlasů. 
(5) Předseda spolu s tajemníkem podepíší zápis ze zasedání komise, který připraví asistent. Zápis je součástí dokumentace k jednotlivým zasedáním komise. V zápisu bude uvedeno číslo komise, datum a čas hodnocení, seznam přítomných členů komise, počet hodnocených vín,  průběh hodnocení a jeho výsledek.
(6) Komise je usnášení schopná při účasti nejméně 5 členů.
(7) Účastní-li se zasedání komise sudý počet členů, bude se hlas předsedy počítat dvakrát.
(8) Jednotlivá zasedání komise jsou svolávána dle počtu podaných žádostí o zatřídění vín (počtu vzorků). Zasedání a hodnocení komise začíná zpravidla v 9:00 hodin nebo ve 13:00 hodin. Jestliže se člen komise, který potvrdil účast, nedostaví do 15 minut od plánovaného začátku zasedání, může být komise, je-li usnášení schopná, zahájena bez jeho účasti.

Článek 7

(1) Předkádané vzorky vína komise hodnotí v tomto pořadí: 1. tichá vína (jakostní vína, jakostní známková, jakostní odrůdová a jakostní vína s přívlastkem), 2. vína s obsahem CO2 (v tomto pořadí: jakostní šumivé víno stanovené oblasti, pěstitelský sekt, aromatické jakostní šumivé víno  stanovené oblasti, jakostní perlivé víno), 3. jakostní likérové víno.
(2) Vína jsou dále řazena dle barvy, aromatičnosti odrůdy, druhu přívlastku, ročníku, obsahu zbytkového cukru popřípadě dle zvolené technologie (barrique, reserva, zrání na kvasnicích apod.).
(3) Údaje o jménu a adrese žadatele zůstávají členům komise utajeny. Vzorky jsou předkládány k senzorickému hodnocení anonymně pod pořadovým číslem. Za dodržení tohoto ustanovení odpovídají funkcionáři komise.

Článek 8

(1) Každý člen komise obdrží před začátkem hodnocení formulář („Záznam hodnocení člena komise“ viz příloha č 2), který obsahuje pouze údaje potřebné k hodnocení vína (pořadové číslo vzorku, požadované zatřídění – např.: název odrůdy nebo odrůd, druh přívlastku, použitá technologie...),vinařská oblast, případně ročník sklizně.
(2) Člen komise hodnotí individuálně a objektivně tak, aby nerušil a neovlivňoval ostatní členy komise. Své hodnocení uvádí do formuláře uvedeného v bodu 1 tak, že vyplňuje kolonky: celkové hodnocení, důvod pro sestupnění nebo vyřazení v jednotlivých znacích, navrhované zatřídění. Hodnocení jednotlivých členů komise jsou podkladem pro zpracování výsledků senzorického hodnocení vína komisí a pro rozhodnutí o zatřídění vína dle § 26 odst. 8  a 9 zákona.
(3) Hodnocení anonymně předkládaných vzorků vína je prováděno v těchto sledovaných znacích: vzhled, barva, vůně, chuť a u vín s obsahem CO2 perlení, podle Seznamu odchylek, chorob a vad  vypracovaného pro členy komise na základě příloh č. 5, 6, 7, a 8 vyhlášky. Seznam je přílohou č.3 tohoto řádu. Na požádání je členu komise poskytnuta zátka hodnoceného vzorku. Předložení zátky nesmí ohrozit zachování anonymity žadatele.
Pokud minimálně dva členové komise hodnotí víno ve vůni nebo chuti jako nevyhovující – po korku, bude předmětné víno hodnoceno z nově otevřené láhve (dílčího vzorku C). Pokud nebude z technických důvodů možné předmětné víno z nově otevřené láhve hodnotit ve stejné komisi, pak bude předmětné víno hodnoceno z nově otevřené láhve v jedné z následujících komisí, nejpozději však do 5-ti pracovních dnů.
 (4) Člen komise uvede výsledek svého hodnocení, tj. souhlas „V“(vyhovuje) či nesouhlas „N“(nevyhovuje) se zatříděním požadovaným žadatelem. V případě nevyhovujícího hodnocení zapíše do kolonky „Důvody sestupnění“ nebo vyřazení v jednotlivých znacích číslo odpovídající zjištěnému nedostatku podle  přílohy č.3 tohoto řádu.
Na základě hodnocení „nevyhovuje“ u požadovaného zatřídění vyznačí člen komise vlastní návrh k sestupnění popřípadě vyřazení vína do kolonky „Zatřídění“. Kolonky uvedené ve formuláři se vyplňují tužkou s modrou náplní úhlopříčně křížkem, pouze důvody pro sestupnění či vyřazení vzorku se uvádějí číslicí. 
(5) Jestliže  opraví člen komise některý záznam ve formuláři, musí dopsat pořadové (á) číslo (a) vzorku (ů), který (é) opravil na k tomu určeném místě označeném „Opravil vzorky: “. Dále příslušnou (é) platnou (é) kolonku (y) zakroužkuje. Formulář po skončení hlasování každý člen podepíše a předá tajemníkovi k dalšímu zpracování.
(6) V odůvodněných případech může člen komise požádat předsedu  o  předložení  vzorku k opakovanému  hodnocení.
(7) Při hodnocení jsou členům komise poskytovány eliminační prostředky chuti tj. pečivo, přírodní tvrdý sýr a neperlivá, neochucená pramenitá voda.

Článek 9

(1) Po skončení hodnocení všech vín a obdržení všech vyplněných formulářů provede funkcionář zpracování všech záznamů hodnotících členů komise a připraví podklady pro rozhodnutí o zatřídění jednotlivých hodnocených vín. Formuláře se archivují v souladu se Spisovým a skartačním řádem inspekce a jsou považovány za důvěrné. 
(2) Vyhodnocení výsledků o zatřídění vína probíhá systémem od nejvyššího možného zatřídění vína sestupně dolů, podle hodnocení jednotlivých členů komise. 
(3) Sestupnění v rámci jednotlivých druhů jakostního vína s přívlastkem se neprovádí.
(4) Postup při hodnocení u tichých vín je následující: požadované zatřídění (jakostní víno s přívlastkem nebo jakostní víno), jakostní víno, víno, vyřadit vykazuje-li víno choroby a vady.
(5) Postup při hodnocení u šumivého vína je následující: požadované zatřídění (jakostní víno šumivé s.o., aromatické jakostní šumivé víno s.o., pěstitelský sekt), šumivé víno, vyřadit vykazuje-li víno choroby a vady.
(6) Postup při hodnocení u jakostního perlivého vína je následující: požadované zatřídění, perlivé víno, vyřadit vykazuje-li víno choroby a vady.
(7) Postup při hodnocení u jakostního likérového vína je následující: požadované zatřídění, likérové víno, vyřadit vykazuje-li víno choroby a vady.

Článek 10 

(1) Víno musí být předloženo komisi k hodnocení nejpozději do 20 pracovních dnů od podání kompletní žádosti včetně příloh podle článku 4 odstavce 1 a po zaplacení správního poplatku podle článku 4 odstavce 3 tohoto řádu.
(2) Komise na jednom zasedání může  hodnotit nejvýše 50 vzorků.
(3) Tajemník odpovídá za zpracování podkladů pro rozhodnutí o tom,  zda lze víno uvést do oběhu a o jeho zatřídění. Podklady pro rozhodnutí o zatřídění vína tvoří žádost, analytické rozbory, vyhodnocení výsledků podle údajů uvedených ve formulářích členů komise, zápis z jednání komise a případné další podklady, které považuje správní orgán při rozhodování o žádosti o zatřídění za potřebné.
(4) Po zpracování podkladů pro rozhodnutí inspekce seznámí žadatele dle § 36 odst. 3 správního řádu s výsledky senzorického hodnocení a zároveň je tento poučen o svém právu podle § 36 odst. 1 až 3 zákona 500/2004 Sb., správního řádu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“), tedy, že může navrhovat důkazy a vyjádřit své stanovisko po celou dobu řízení až do vydání rozhodnutí, stejně jako vyjádřit se k podkladům rozhodnutí.

Článek 11

(1) Členové komise vykonávají svoji funkci objektivně, nestranně, v souladu s příslušnými platnými předpisy (viz čl. 3 odst. 1).
(2) Každému členovi náleží za zasedání, kterého se zúčastní, zdanitelná odměna ve výši 600 Kč, s výjimkou zaměstnanců SZPI.
(3) Nedodržování příslušných platných předpisů či neomluvená neúčast na zasedání komise mohou být důvodem pro odvolání člena komise z funkce. 

Článek 12

(1) Proti rozhodnutí o zatřídění vína nebo uvedení či neuvedení vína do oběhu může žadatel dle § 81 odst.1 správního řádu, podat odvolání, a to dle § 83 odst.1 správního řádu do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí, prostřednictvím inspektorátu v Brně. O odvolání rozhodne dle ustanovení § 26 odst. 9 zákona č. 321/2004 Sb. a ustanovení § 90 správního řádu ústřední inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Dnem nabytí účinnosti tohoto řádu se ruší Organizační (jednací) řád Komise Inspekce pro hodnocení a zatřiďování vína vydaný dne 11.1.2012
Jmenování členů komise učiněná podle tohoto Organizačního (jednací) řádu zůstávají v platnosti.
Tento řád nabývá účinnosti dnem podpisu.

V Brně dne 1. 6. 2015
Ing. Martin Klanica
ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce


Přílohy:

  • Příloha č. 1: Žádost o zatřídění vína vyrobeného z vinných hroznů vypěstovaných na území České republiky
  • Příloha č. 2: Záznam hodnocení člena komise
  • Příloha č. 3: Seznam odchylek, chorob a vad vína pro senzorické hodnocení v Komisi inspekce
 
 
 

Přílohy